BiH
1

Axel Hagedorn: Srebreničani imaju veće šanse da dođu do pravde

Anadolija
Porodice žrtava sretne nakon donošenja presude (Foto: AFP)
Porodice žrtava sretne nakon donošenja presude (Foto: AFP)
Ugledni evropski advokat Axel Hagedorn, koji zastupa udruženja preživjelih Srebreničana u tužbama protiv Ujedinjenih naroda (UN) i Holandije, izjavio je za Agenciju Anadolija da će nakon odluke Vrhovnog suda u Hagu da je država Holandija odgovorna za smrt tri Bošnjaka nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, Srebreničani imati veće šanse da dođu do pravde koju traže.

Prema njegovom mišljenju ovom odlukom je holandski sud jasno odgovorio na pitanje da li se postupci Holandskog bataljona mogu pripisati državi Holandiji prema pravilima međunarodnog javnog prava.

"Ovo je historijska odluka jer će nakon nje porodice žrtava ubijenih imati priliku da pravdu traže na osnovu toga što sada jedna država može odgovarati za propuste i greške koje su napravile njene vojne trupe. Ovom odlukom Srebreničani će imati veće šanse da traže pravdu za greške međunarodne zajednice za genocid u Srebrenici 1995. godine. To jednostavno znači da svaki građanin sada može ići na sud koji odlučuje o nepravdi koja je učinjena Bošnjacima u Srebrenici", kazao je Hagedorn.

Istakao je da je slučaj u kojem on zastupa udruženja preživjelih Srebreničana u tužbama protiv Ujedinjenih naroda (UN) i Holandije dosta drugačiji od ove odluke holandskog suda.

"Ovo je sigurno drugačiji slučaj od našeg jer su ga pokrenuli pojedinci koji su tražili pravdu zbog grešaka holandskih trupa u bazi Ujedinjenih naroda u Srebrenici. Naš slučaj je u vezi sa svim ostalim žrtvama genocida u Srebrenici. Ali ovaj slučaj govori mnogo u smislu da je holandski sud jasno potvrdio da se u sudskoj praksi sada može pokrenuti odgovornost protiv države koja je imala svoju vojsku u misiji UN-a, ali ne i protiv UN-a kao međunarodne organizacije koja je zaštićena imunitetom", smatra ugledni holandski advokat.

Naglašava kako u posljednjih pet godina pokušava dokazati da su UN odgovorne što nisu spriječile genocid u Srebrenici kada je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

Podsjetio je kako je Vrhovni sud Holandije u aprilu prošle godine odlučio da UN imaju imunitet od sudskog gonjenja, te da se ni na jednom sudu ne može dokazati njena odgovornost.

"Mi smo pokušavali da dokažemo da se UN može tužiti jer su bili umiješani u genocid, kao što je bio slučaj u Srebrenici. Smatrali smo da ako se pred očima UN-a dogodio genocid, a oni nisu zaštitili te ljude, a morali su na neki način, onda žrtve genocida imaju svako pravo da tuže UN za propuste. Zato je vrlo značajna ova odluka Vrhovnog suda u Hagu koja jasno kaže da država može odgovarati za greške koje je učinila njena vojska pod okriljem UN-a", kazao je Hagedorn.

Inače, Axel Hagedorn je advokat iz Holandije, i ranije je izjavljivao da je vrlo ogorčen zbog uloge njegove zemlje u Srebrenici. Podsjetio je kako je tokom procesa u kojem su majke Srebrenice tužile Holandiju, sud zaključio da su holandski vojnici služili kao pripadnici UN-a, da oni ne mogu snositi krivicu i da se odgovornost treba prebaciti na UN.

Na kraju tvrdi da je ovom odlukom, ipak, samo dodatno potvrđen imunitet Ujedinjenih naroda (UN) a u prvi plan se stavlja odgovornost i “kažnjivost” samih nacionalnih država.

"Vlada Holandije je pokušavala prebaciti odgovornost za greške u Srebrenici na UN, ali na kraju je Vrhovini sud jasno presudio da država Holandija mora odgovarati za greške svojih vojnika u misiji UN-a u Srebrenici", rekao je Hagedorn.

On je ranije izjavio da je međunarodni kredibilitet UN-a, kao najvažnije međunarodne organizacije za održavanje mira i sigurnosti u svijetu, širenje tolerancije i promicanje poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda čovjeka, već odavno ozbiljno narušen.

Podsjeća da su UN 1999. godine priznali da su napravili mnoge greške i propuste u Srebrenici u julu 1995.

Na kraju je kazao da bi i u slučaju udruženja preživjelih Srebreničana u tužbama protiv Ujedinjenih naroda (UN) i Holandije bila dokazana odgovornost UN-a da “politika nije umiješana u cijeli slučaj”.