BiH
13

Asim Crnalić: Ovo je vaša pobjeda!

Piše: E. F.
Asim Crnalić
Asim Crnalić
"Ovo je vaša pobjeda, slobodno možete da likujete", kazao je za Klix.ba pravni ekspert Asim Crnalić, komentirajući odluku Općinskog suda u Sarajevu kojom se uvažava žalba pravnog tima Klixa povodom pretresa i privremenog oduzimanja opreme i materijala u vlasništvu internet portala.

"Ova odluka Suda zapravo predstavlja dokaz da nije bio osnovan zahtjev Tužilaštva KS za donošenje naredbe za pretres vaših prostorija i uposlenika. Iz toga proizilazi da cijeli taj pretres nije bio osnovan na zakonskim odredbama odnosno da zahtjev Specijalnog tužilaštva RS-a nije bio osnovan", kazao je Crnalić za Klix.ba.

Posebno je zanimljiva činjenica, prema njegovim riječima, da zahtjev Tužilaštva zapravo nikada nije ugledao svjetlo dana odnosno da nije bio javno prezentovan. No šta je u njemu stajalo može se vidjeti iz sada odbačene naredbe.

Prema njegovim riječima ista je stvar i kada je u pitanju sam tok pretresa. O onome što se dešavalo u redakciji Klixa tokom pretresa, sarajevsko Tužilaštvo vodi istragu. Tužitelj Sead Kreštalica intenzivno radi na utvrđivanju okolnosti u kojima je obavljen pretres odnosno da li su policajci iz RS-a u ovom slučaju prekoračili svoje ovlasti.

"Prema naredbi o pretresu koja je sada ukinuta, MUP RS-a je samo mogao preko načelnika odjela za kriminal da prisustvuje pretresima. Službenici policije iz manjeg entiteta ni na koji način nisu mogli pretraživati vaše prostorije", ustvrdio je Crnalić.