{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Općinski sud u Sarajevu poništava naredbu o pretresu Klixa?

Piše: E. G./Klix.ba
6.1.2015. u 12:10
148
156
Općinski sud u Sarajevu poništava naredbu o pretresu Klixa?
148
Prema informacijama Federalne televizije (FTV), Općinski sud u Sarajevu će prošlosedmični pretres prostorija portala Klix.ba najvjerovatnije proglasiti nezakonitim.
Portalu Klix.ba će, prema trenutno raspoloživim saznanjima, biti vraćena oprema koja je oduzeta prošli ponedjeljak u pretresu koji su obavili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i MUP-a Kantona Sarajevo.

Advokatski tim portala Klix.ba je nakon prošlosedmičnog pretresa prostorija uputio žalbu zbog izuzetih stvari, a Općinski sud će najvjerovatnije prihvatiti žalbu. Međutim, treba sačekati zvaničnu informaciju iz nadležnog Suda.

Inače, danas je u sarajevskom Mediacentru održana konferencija za medije kojoj su prisustvovali predstavnici Udruženja BH novinari, Vijeća za štampu i portala Klix.ba, gdje je još jednom upozoreno na grubo kršenje novinarskih prava u BiH.

Kao i sa jučerašnjeg protestnog skupa u Banjoj Luci, danas je iz Sarajeva poslana poruka svim institucijama u državi, a to je da moraju stati u zaštitu slobode govora i novinarskog izvještavanja.

Razlog tome je učestalo kršenje medijskih sloboda i ugrožavanje sigurnosti novinara u BiH te uključenost javnih službenika i visokopozicioniranih političara u napade na novinare, koji najčešće prolaze bez reakcija policijskih i pravosudnih institucija.

"I pored informacije iz medija da će možda biti poništen naredba o pretresu prostorija portala Klix.ba, ovo tužilaštvo i dalje nastavlja vršiti provjere u cilju utvrđivanja eventualne krivične odgovornosti prilikom izvršenja predmetnog pretresa“, rekao je za Klix.ba portparol Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Alem Hamzić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: