Dan D
23

ANP ponovo pred državnim ministrima, Šarović najavio da će deveti put blokirati NATO put

Er. M.
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas bi trebalo da se izjasni o Nacrtu godišnjeg nacionalnog programa (ANP). Ovo je deveti pokušaj predsjedavajućeg Denisa Zvizdića i ministrice odbrane BiH Marine Pendeš da na dnevni red sjednice državne vlade uvrste ANP.
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić za danas je zakazao sjednicu državne vlade, a na čijem dnevnom redu se nalazi ukupno 76 tačaka, među kojima je i Nacrt godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine 2018.–2019. godine.

ANP je predložen kao materijal iz nadležnosti Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine zajedno s Izvještajem o radu Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine za period od 1. decembra 2018. do 1. jula 2019. godine.

Ovo je Zvizdićev deveti pokušaj da zajedno s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš "progura" ovu tačku na dnevni red. Prethodnih osam puta ANP je s dnevnog reda skinut isključivo na zahtjev zamjenika predsjedavajućeg i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, ali i ostalih ministara iz reda SDS-a i PDP-a (Dragana Mektića i Igora Crnadka).

Šarović je već ranije medijima rekao kako je stav državnih ministara iz reda srpskog naroda ostao nepromijenjen te da će i ovaj put postupiti kao i prethodnih osam puta. Dok SDS i PDP blokiraju usvajanje ANP-a u Vijeću ministara BiH, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik blokira usvajanje ovog strateški važnog dokumenta u Predsjedništvu BiH.

Neusvajanje ANP-a razlog je političkih previranja zbog kojih Bosna i Hercegovina ni nakon više od godinu dana od dana održavanja izbora nema formiranu vladu na državnom nivou. Dok SDA i ostale probosanske stranke insistiraju na tome da se prije formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH usvoji ANP, SNSD i HDZ BiH zagovaraju ideju o "bezuvjetnom" formiranju Vijeća ministara BiH.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbijaju dati saglasnost za imenovanje Zorana Tegeltije (SNSD) na poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH sve dok se ANP ne dostavi u sjedište NATO-a, a na šta je SNSD odgovorio blokadom rada Parlamentarne skupštine BiH.

Američka administracija već je u nekoliko navrata upozorila bh. političare na važnost dostavljanja ANP-a. Specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer kazao je da je važno da BiH preda ANP kako bi mogla biti partner NATO-u u promovisanju reformi u odbrambenom i sigurnosnom sektoru te da NATO donosi puno toga i može pomoći BiH da ojača svoje sposobnosti u ovim vrlo važnim područjima.