NATO put
34

Mirko Šarović osam puta "skinuo" ANP s dnevnog reda Vijeća ministara BiH

Ervin Mušinović
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš pokušali su u ovoj godini osam puta staviti na dnevni red državne vlade Godišnji nacionalni program (ANP), međutim ovu tačku s dnevnog reda svaki put je skinuo ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović (SDS).

Usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) još uvijek je ključni problem zbog kojeg Bosna i Hercegovina čak ni godinu nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora nema formiranu vladu na državnom nivou.

Od ranije je poznato da se politički predstavnici SNSD-a, na čelu sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, protive slanju ANP-a u sjedište NATO-a. Šta više, SNSD je otvoreno najavio kako Zoran Tegeltija, nakon što bude imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, neće poštivati Zakon o odbrani BiH, odnosno raditi na NATO integraciji naše zemlje.

Zbog ovakvog pristupa članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić (DF) i Šefik Džaferović (SDA) odbili su dati saglasnost za imenovanje Tegeltije na poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, tražeći da se prije formiranja državne vlade usvoji ANP i proslijedi NATO-u.

Na ovakav politički pristup SNSD je reagovao blokiranjem rada Parlamentarne skupštine BiH pa tako od dana konstuisanja Zastupničkog doma PSBiH pa do danas nije održana nijedna redovna sjednica državnog organa zakonodavne vlasti, niti su formirane parlamentarne komisije.

Sva pažnja, kako domaće javnosti tako i predstavnika međunarodne zajednice, vezana za usvajanje ANP-a usmjerena je na lidere političkih stranaka koji će jednog dana kompletirati novi saziv izvršne vlasti na nivou institucija BiH. Riječ je o liderima SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH.

Međutim, zapostavlja se uloga aktuelnih članova Vijeća ministara BiH iz reda srpskog naroda i to ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića (SDS), ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka (PDP) i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića (SDS) u procesu neformiranja vlasti na državnom nivou.

Dok se SDA, HDZ BiH i SNSD "prepucavaju", činjenica je da se na pozicijama državnih ministara i dalje nalazi kadar SDS-a i PDP-a te da koristi sve pogodnosti koji idu uz poziciju državnih ministara, a da nemaju namjeru deblokirati NATO put naše zemlje. Šarovićeva jučerašnja izjava kako će on okupiti 22 zastupnika u PSBiH, ukoliko krene u pregovore sa SDA za formiranje Vijeća ministara BiH, ne znači da NATO put ima alternativu.

Stavovi Šarovića, Crnadka i Mektića kada je riječ o NATO putu BiH identični su stavovima Milorada Dodika, Dušanke Majkić i Nikole Špirića. SDS i PDP su to demonstrirali već osam puta u 2019. godini kada su s dnevnog reda Vijeća ministara BiH skinuli ANP.

Hronologija predlaganja ANP-a u Vijeću ministara BiH

  • Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na 157. sjednici, održanoj 7. novembra 2018. godine, prvi put se upoznalo o prijedlogu dokumenta Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) te je zaključeno da svi članovi državne vlade dostave eventualne sugestije kako bi se Vijeće ministara BiH moglo na narednoj sjednici izjasniti o dokumentu.

  • Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na 158. sjednici, održanoj 13. novembra 2018. godine, primilo je k znanju Informaciju da je Komisija za NATO integracijski proces BiH izradila dokument Akcioni plan za NATO – Godišnji nacionalni program BiH 2018.-2019. te je zadužena Komisija za NATO integracijski proces BiH da kompletira dokument s dobivenim sugestijama i da ga dostavi Vijeću ministara BiH na razmatranje i izjašnjavanje.

  • Na dnevnom redu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na prvom dijelu 163. sjednice, održane 27. decembra 2018. godine, prvi put se našao kompletiran dokument Prijedloga godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018.-2019. godine (ANP), ali je skinut s dnevnog reda na prijedlog zamjenika predsjedavajućeg i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

  • Na dnevnom redu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na drugom dijelu 163. sjednice, održane 15. januara 2019. godine, ANP se ponovo našao na dnevnom redu, ali nije postignut konsenzus da ANP ostane na dnevnom redu na zahtjev ministara iz bh. entiteta RS.

  • U međuperiodu između prvog i drugog dijela 163. sjednice došlo je i pismo Mikea Pompea, američkog državnog sekretara, upućeno Predsjedništvu BiH u kojem poziva da se prihvati ANP i da se dostavi u Brisel što je prije moguće.

    1. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održana je 22. januara 2019. godine. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predložio je ANP na dnevni red sjednice, ali je materijal skinut s dnevnog reda na prijedlog Mirka Šarovića.
    1. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održana je 12. februara 2019. godine. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predložio je materijal ANP-a na dnevni red, ali je on na sjednici skinut na prijedlog Šarovića, uz obrazloženje da nisu ispoštovane procedure unutar Komisije za NATO integracijski proces.
    1. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održana je 11. marta 2019. godine. Materijal ANP opet je bio na prijedlogu dnevnog reda, ali na sjednici je i ovaj put skinut na Šarovićev prijedlog.
  • U međuvremenu je ANP predlagan za stavljanje na dnevni red još tri puta: na Kolegiju Vijeća ministara BiH od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande te na sjednicama Vijeća ministara od ministrice odbrane BiH Marine Pendeš (kao pojedinačni akt ili u sklopu integralnog Izvještaja o radu NATO komisije koji je uključivao i izjašnjavanje o ANP-u).

Svaki put u fazi usaglašavanja dnevnog reda ovaj materijal je skidan na prijedlog Mirka Šarovića i ministara iz reda srpskog naroda. Ovi podaci govore da je ANP u prvih devet mjeseci 2019. godine bio osam puta predložen kao tačka dnevnog reda na sjednicama državne vlade.

U međuvremenu su 5. augusta 2019. godine potpisani Principi za uspostavu vlasti na nivou BiH koji su, kako se činilo, sadržavali i dogovor o pitanju NATO integracija BiH, a 14. augusta 2019. godine na prijedlog kabineta Željka Komšića dokument ANP-a je na razmatranje i usvajanje stigao i u Predsjedništvo BiH, ali nikada nije razmatran.