BiH
184

Amel Tuka na prijemu kod Zvizdića: Drago mi je ako sam ja pokretač promjena u bh. sportu

Piše: N. N.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Svečani prijem za Amela Tuku, bronzanog s proteklog Svjetskog atletskog prvenstva, danas su organizirali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić te ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić rekao je da je ovaj prijem organiziran, prije svega, kako bi čestitali Amelu na njegovom ličnom uspjehu koji je izuzetno značajan za bh. sport, ali i za cijelu državu.

"Ovaj uspjeh budi nadu da će se atletski, ali i svi drugi sportovi, vratiti na evropsku i svjetsku scenu. Tuka nam je prenio svoje impresije ne samo sa Svjetskog prvenstva već i sa drugih takmičenja", rekao je Zvizdić.

Pored Tuke, danas je prijemu prisustvovao i predsjednik Atletskog saveza BiH Suad Kaknjo pa je na sastanku razgovarano i o načinima i modalitetima kako pomoći bh. sportu i osigurati mu stabilno finansiranje.

"Potrebno je osigurati sistematsko i stabilno finansiranje ne samo atletskog, već i drugih saveza, kako bi oni na vrijeme mogli planirati pripreme i učešće na važnim takmičenjima", rekao je Zvizdić.

Tuka je izrazio zahvalnost na današnjem prijemu, a rekao je da mu je posebno drago da se neke stvari mijenjaju i u bh. sportu.

"Mislim da bh. sport zaslužuje te promjene i meni je drago što sam ja jedan od tih koji su pokrenuli promjene. Vrhunski sportski rezultati koje su napravile neke reprezentacije poziv su da se to stanje promijeni jer naša omladina to zaslužuje. Mi koji smo uzori mladima trebali bismo biti dobri ambasadori naše domovine, a oni bi se trebali ugledati na nas, slijediti naš put, boriti se i voljeti svoju domovinu. No, kada naprave neki vrhunski rezultat trebaju znati šta ih sljeduje", rekao je Tuka.

Ministar civilnih poslova Adil Osmanović najavio je rad na reformi Zakona o sportu BiH kako bi se ovo pitanje uredilo na nivou države te se osigurala veća sredstva za finansiranje bh. sporta. Također, najavio je i rad na tome da se u budžetu BiH za 2016. i naredne godine izdvoji više finansijskih sredstava za finansiranje bh. sportista kako bi ovakvi rezultati kakav je ostvario Tuka postali češći.

"Naši sportisti svojim uspjesima nam pokazuju da ih moramo pratiti u tom smjeru i da prije svega Vijeće ministara i država BiH moraju napraviti iskorak na tom polju", rekao je Osmanović.

Predsjednik Atletskog saveza BiH Suad Kaknjo rekao je da su razgovori bili konstruktivni i da postoji volja da se mijenja stanje u bh. sportu.