sport
128

Predsjednik Atletskog saveza BiH: Amel je pokazao zrelost, ko ga ne cijeni neka se srami

Piše: E. M.
Suad Kaknjo (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Suad Kaknjo (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Predsjednik Atletskog saveza Bosne i Hercegovine Suad Kaknjo među prvima se vratio iz Pekinga sa Svjetskog atletskog prvenstva gdje je Amel Tuka osvojio bronzanu medalju u utrci na 800 metara.

U razgovoru za Klix.ba Kaknjo je govorio o impresijama iz Pekinga, rezultatima naših bh. predstavnika, te o tome šta vlasti u Bosni i Hercegovini trebaju uraditi u ovom trenutku za sportiste kako bi sport u Bosni i Hercegovini krenuo pravim putem.

"Impresije iz Pekinga su takve da on postaje svjetska prijestolnica atletskog sporta. Poslije Olimpijskih igara i Svjetskog prvenstva potvrdili su ulogu dobrog domaćina i organizatora tako da sam impresioniran. Stadion Ptičije gnijezdo je projekat koji me je očarao i kao stručnjaka iz te oblasti, ali i posjećenost je impresivna, u popodnevnim satima je čak 80.000 gledalaca pratilo takmičenje", kazao je Kaknjo.

Žal za bacačima kugle Alićem i Mešićem

U nastavku razgovora Kaknjo je istakao da ostaje žal za Hamzom Alićem i Kemalom Mešićem, ali da je Amel Tuka ispunio očekivanja i obradovao čitavu BiH.

"Imali smo peh sa povredom Kemala Mešića koja se vukla od Balkanijade. Dva dana prije takmičenja njemu je ponovo pukao taj mišić i morali smo ga odjaviti 24 sata prije takmičenja. Hamza je postigao dobru formu, ali nije bio njegov dan, tu je ostao veliki žal. Amel je popravio situaciju osvajanjem prve medalje bh. sporta na Svjetskim prvenstvima. Mnogi će prokomentarisati da ako nisi prvi, kao da te nema, ali ta medalja ima veliku vrijednost. Radi poređenja navest ću da Amos, koji je imao najviše visokorangiranih trka sa odličnim rezultatima, nije došao do finala. To je sveobuhvatna disciplina koja podrazumijeva izdržljivost, hrabrost i mudrost. Ostaje žal što nije prvo mjesto, ali mi smo prezadovoljni, jer je ovo diglo ugled BiH", kazao je Kaknjo u razgovoru za Klix.ba.

On je dodao da je prije trke u VIP loži bio sa 213 predstavnika članica IAAF-a te da je polovina njih navijalo za BiH i prije osvajanja medalje, tako da je za većinu njih BiH već bila na tronu pobjednika, a Amel smiren i staložen to potvrdio.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

"Amel je svoju 'zrelost' za velika takmičenja najbolje pokazao djelima. Poslije prve trke je mogao 'puknuti', ali bio je miran i to je nama ulilo nadu i dalo garanciju da će doći do dobrog rezultata. Poslije druge trke je rekao da ima još snage, svima je dalo snage, a i njemu. Pucnjem i startom trema odlazi, dolazi do izražaja sportsko srce i ono je donijelo ono što je donijelo", dodao je Kaknjo.

"Ko ne cijeni Amela i njegov rezultat, neka ga je sram"

U moru pozitivnih komentara na medalju koju će Amel Tuka donijeti sutra u Bosnu i Hercegovinu našli su se i oni koji su bili razočarani trkom. Na svu sreću, nisu se mnogo čuli od onih koji cijene rad i trud te u konačnici rezultat u Pekingu.

"Amel Tuka je najbolji ambasador BiH, ja to odgovorno tvrdim, nek svi ambasadori ovo pročitaju, ali toga moraju biti svjesni. Svi koji stavljaju sumnju na njegov rezultat moram reći da ih treba biti sram. To su sportski neobrazovani ljudi. Pročitajte komentare struke, njihova mišljenja moramo uvažavati. Za potvrdu ovoga kažem, on je duplo kraće u atletici od Kszczota i Rudishe, ali ovo je početak njegovog blistavog puta prema zvijezdama. Iduće godine na Evropskom prvenstvu će ako Bog da uzeti tron, a na Olimpijskim igrama potvrditi rezultat. Dobili smo pravog predstavnika koji će nositi i dizati ugled ove male i siromašne države", izjavio je naš sagovornik.

Država treba početi ulagati u sportiste

U nastavku razgovora Kaknjo je kazao kako vlasti u Bosni i Hercegovini već sada trebaju početi ulagati u sportiste ukoliko žele da se riješi pitanje finansiranja i postizanja rezultata.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

"Oni koji su se javili poslije najboljeg svjetskog rezultata i poslije prvenstva, ja im se zahvaljujem, ali ne vjerujem tim jednokratnim prijateljima. Oni koji su bili od početka i prvih koraka u atletici, njima vjerujem, to je to što se tiče privatnih firmi, sponzora i slično. Kada govorimo o državnim institucijama, ovo je trenutak da se prepozna kvalitet i da se riješi pitanje sportaša za sva vremena. Srbija je to riješila na fantastičan način, to možemo i mi. Ja sam prilikom posjete, predsjednika Bakira Izetbegovića zamolio da poradi na tome. Mi imamo obećanja i vjerujemo da će puhnuti puno povoljniji vjetrovi", zaključio je Kaknjo.

Važno je spomenuti da je podršku Amelu Tuki dao i sadašnji predsjednik IAAF-a, te da je interesovanje za atletikom u Zenici poraslo. Nakon osvojenog rezultata, roditelji iz dana u dan dovode svoju djecu u Atletski klub Zenica kako bi ih upisali, ali Kaknjo još uvijek ne želi euforiju.

"Informacija je tačna i to su sigurno refleksi Amelovog uspjeha, ali ne znamo koliko će to trajati. Nije vrijeme za euforiju, vidjet ćemo dok protekne neki mjesec kako će to izgledati", kazao je za kraj razgovora Kaknjo.