BiH
0

Ambasador Rusije u BiH: Tekst rezolucije je zloupotrijebljen

SRNA
Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov rekao je da se njegova zemlja uzdržala od glasanja u Vijeću sigurnosti UN o produženju Misije EUFOR-a u BiH jer je tekst rezolucije zloupotrijebljen da se promoviše članstvo BiH u EU i NATO kao jedinstven proces.

On je naveo da je to bio razlog za uzdržanost, a ne zato što bi Rusija bila protiv Misije EUFOR-a ili članstva BiH u EU.

Ivancov je za "Nezavisne novine" rekao da Rusija shvata važnost Misije Altea u implementaciji Dejtonskog sporazuma i stvaranja sigurnosnog ambijenta u BiH, ali i da smatra da se Vijeće sigurnosti UN, ne treba koristiti za promovisanje evroatlantskih integracija.

On je naveo da je odbijen amandman Rusije - da se izbaci dio koji govori o euroatlantskim integracijama, zbog čega je njegova zemlja bila uzdržana od glasanja.

Ivancov je istakao da se Rusija ne protivi članstvu BiH u EU, ali da se protivi članstvu BiH u NATO, jer o tome ne postoji konsenzus tri konstitutivna naroda.

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN, koja je održana u utorak, 11. novembra u New Yorku, došlo je do sporenja Rusije i zapadnih zemalja. Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin naglasio je da je za njegovu zemlju neprihvatljivo da se međunarodno prisustvo u BiH koristi kao instrument za euroatlantske integracije.