{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Aljoša Čampara: I SDA poziva Finansijsku policiju u javna preduzeća

Piše: N. N./Klix.ba
17.5.2015. u 15:03
55
81
Aljoša Čampara: I SDA poziva Finansijsku policiju u javna preduzeća
55
Aljoša Čampara: I SDA poziva Finansijsku policiju u javna preduzeća
Foto: Arhiv/Klix.ba
Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Federacije BiH, kaže za Klix.ba kako on, kao i drugi ministri iz SDA, podržavaju poziv DF-a da Finansijska policija uđe u javna preduzeća.
“Mi apsolutno podržavamo prijedlog DF-a te se priključujemo pozivu. Naravno, Finansijska policija, ali i drugi istražni organi, mogu ući u javne kompanije i bez našeg poziva, odnosno po službenoj dužnosti. Mi ih pozivamo da to rade, ali posao Finansijske policije i Vlade Federacije BiH su dva odvojena procesa”, kaže Čampara.

On dodaje da Vlada Federacije BiH treba da upravlja s javnim preduzećima u vlasništvu ovog entiteta.

“U ovom trenutku bilo bi neprimjereno abolirati neke upravljačke strukture koje evidentno prave gubitke u višemilionskim iznosima. O tome Vlada Federacije BiH treba raspravljati i donositi odluke i sasvim je prirodno da Vlada Federacije BiH kao kolektivni izvršni organ donosi odluke o tim javnim preduzećima. Naravno, te odluke moraju biti u skladu sa zakonom”, dodaje Čampara.

Prema njegovom mišljenju, na sjednicama Vlade Federacije BiH trebaju se pojaviti informacije o stanju u svim javnim preduzećima da bi Vlada, na bazi tih informacija, uz razmjenu argumenata, mogla donijeti konačne zaključke.

“Inače, mislim da Vladu Federacije BiH ne treba opterećivati s nekim teškim političkim pitanjima. To treba ostaviti u nadležnost centralama političkih partija koje participiraju u Vladi Federacije BiH. Vlada se isključivo treba posvetiti reformama i reformskim procesima na bazi koncepta ekonomskog rasta i zapošljavanja 2014-2018. koji je predložio premijer Novalić”, kaže Čampara koji dodaje da građani od njih upravo očekuju reforme i zapošljavanje.

On dodaje da imenovanje novih uprava u kompanijama u kojima Vlada Federacije BiH smatra da ne može dati povjerenje trenutnom menadžementu nije povezan proces s radom Finansijske policije, odnosno da ti procesi mogu teći paralelno.

“Ne može niko nikoga uslovljavati. Mi trebamo tražiti rješenja težeći ka kompromisu i raditi ono što je bitno za građane BiH”, zaključuje Čampara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: