{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Aljoša Čampara: I SDA poziva Finansijsku policiju u javna preduzeća

17.5.2015. u 15:03
55
81
Aljoša Čampara: I SDA poziva Finansijsku policiju u javna preduzeća
55
Aljoša Čampara: I SDA poziva Finansijsku policiju u javna preduzeća
Foto: Arhiv/Klix.ba
Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Federacije BiH, kaže za Klix.ba kako on, kao i drugi ministri iz SDA, podržavaju poziv DF-a da Finansijska policija uđe u javna preduzeća.
“Mi apsolutno podržavamo prijedlog DF-a te se priključujemo pozivu. Naravno, Finansijska policija, ali i drugi istražni organi, mogu ući u javne kompanije i bez našeg poziva, odnosno po službenoj dužnosti. Mi ih pozivamo da to rade, ali posao Finansijske policije i Vlade Federacije BiH su dva odvojena procesa”, kaže Čampara.

On dodaje da Vlada Federacije BiH treba da upravlja s javnim preduzećima u vlasništvu ovog entiteta.

“U ovom trenutku bilo bi neprimjereno abolirati neke upravljačke strukture koje evidentno prave gubitke u višemilionskim iznosima. O tome Vlada Federacije BiH treba raspravljati i donositi odluke i sasvim je prirodno da Vlada Federacije BiH kao kolektivni izvršni organ donosi odluke o tim javnim preduzećima. Naravno, te odluke moraju biti u skladu sa zakonom”, dodaje Čampara.

Prema njegovom mišljenju, na sjednicama Vlade Federacije BiH trebaju se pojaviti informacije o stanju u svim javnim preduzećima da bi Vlada, na bazi tih informacija, uz razmjenu argumenata, mogla donijeti konačne zaključke.

“Inače, mislim da Vladu Federacije BiH ne treba opterećivati s nekim teškim političkim pitanjima. To treba ostaviti u nadležnost centralama političkih partija koje participiraju u Vladi Federacije BiH. Vlada se isključivo treba posvetiti reformama i reformskim procesima na bazi koncepta ekonomskog rasta i zapošljavanja 2014-2018. koji je predložio premijer Novalić”, kaže Čampara koji dodaje da građani od njih upravo očekuju reforme i zapošljavanje.

On dodaje da imenovanje novih uprava u kompanijama u kojima Vlada Federacije BiH smatra da ne može dati povjerenje trenutnom menadžementu nije povezan proces s radom Finansijske policije, odnosno da ti procesi mogu teći paralelno.

“Ne može niko nikoga uslovljavati. Mi trebamo tražiti rješenja težeći ka kompromisu i raditi ono što je bitno za građane BiH”, zaključuje Čampara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: