BiH
14

Zukić i Čampara: Uredba je u skladu sa zakonima, slijede dalji koraci

Piše: Er. M.
Amir Zukić (lijevo) i Aljoša Čampara
Amir Zukić (lijevo) i Aljoša Čampara
Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i generalni sekretar SDA Amir Zukić kazali su za Klix.ba kako je sporna Uredba o načinu imenovanja upravljačkih struktura u javnim preduzećima u FBiH u skladu sa zakonima i Ustavom FBiH.

Generalni sekretar SDA Amir Zukić kazao je kako misli da se oko Uredbe diglo previše prašine jer ovom Uredbom samo je definisan funkcionalniji, transprentniji i bolji sistem odlučivanja.

"SDA nije iznosila zahtjev za personalnim rješenjima nijednog javnog preduzeća, nama su bitne reforme. Mnogo su važniji reformski procesi i da se rad u organima vlasti uskladi i da bude vidljiv, odnosno da što više ljude učestvuje u tome, a ne da bude volja jedne osobe koja bi zastupala različite političko-privatne interese", kazao je Zukić.

On je dodao kako niko iz SDA nema namjeru da sa Demokratskom frontom polemiše putem medija jer je sasvim normalno da partneri sjednu za stol, razgovaraju i tako rješavaju probleme.

"Mi u ovom momentu nemamo namjeru formirati novu parlamentarnu većinu, ali ćemo se o tome očitovati. Mislim da ne treba da jedni drugima šaljemo takvu vrstu političkih poruka", smatra Zukić.

On ističe da u svim modernim državama vlade odlučuju o ukupnom upravljanju preduzećima, te da kontrolu vrše ministarstva.

"Ustav to tako definiše. U kantonima o imenovanju preduzeća odlučuju skupštine. Ovdje se na jedan poseban način prikazuje situacija, a razlog toga je nemogućnost da jedan čovjek ispuni očekivanja određenih krugova koji manje imaju veze s politikom, a više s interesom", rekao je Zukić.

Nije bilo razgovara o formiranju nove parlamentarne većine

On je istakao da je i dosadašnja verzija upravljanja bila regulisana Uredbom koja je za razliku od trenutne ovlastila ministre da upravljaju, postavljaju i imenuju.

"Toliku moć nikome ne treba dati. Vlada je samo usaglasila mogućnosti sa zakonom, odnosno obavezu da je ona ta koja u konačnici na prijedlog ministarstva imenuju rukovodnu strukturu javnih preduzeća", kazao je Zukić.

On je rekao da je SDA politička stranka koja stabilizuje procese u BiH, te da su spremni, ako im neko da argumente da su pogriješili, prihvatiti grešku.

Za konstatacije da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović već razgovarao sa bivšim predsjednik SDP BiH Zlatkom Lagumdžijom oko formiranja nove parlamentarne većine, Zukić je kazao da su smiješne i neozbiljne.

"Ni sa kim nismo razgovarali o parlamentarnoj većini. Ako i razgovaramo, razgovarati ćemo s aktuelnim predsjednikom, a ne bivšim. Smiješna konotacija", kazao je Zukić.

Krenuti s reformama

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Federacije BiH kazao je za Klix.ba da je uredba podzakonski akt koji donosi Vlada na osnovi svojih ovlaštenja, te da je sporna Uredba  u potpunosti usklađena sa Zakonom o Vladi FBiH, kao i sa Zakonom o privatizaciji gdje je rečeno da se sva neprivatizovana imovina mora upisti na vlasništvo Vlade FBiH.

"Ured za zakonodavstvo koje se sastoji od 13 eminentnih pravnika, stručnjaka sa iskustvom od preko 20 godina, dao je pozitivno mišljenje o Uredbi. Ovdje treba razlikovati dva pojma: vlasništvo i ovlaštenje. Kad govorimo o vlasništvu, Vlada FBiH preko svojih skupština vrši vlasničku struktura na način da je nadležna za izmjene statuta, raspodjelu dobiti, imenovanje nadzornih odbora i slično, dok je ovlaštenje samo praćenje rada. Ministarstva imaju ovlaštenja za nadzor i praćenje rada", rekao je Čampara.

On je dodao da se u BiH konačno mora krenuti s reformama jer građane zanimaju reforme, podizanje ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta.

"Dok su se neki ministri bavili imenovanjima ili procedurama imenovanja u privrednim društvima, imamo situaciju da su u ova dva mjeseca ministri iz reda DF-a izvršili 27 imenovanja u 27 firmi ili su predložili ta imenovanja ili su ih dali u proceduru, HDZ četiri, a SDA nijedno", kazao je Čampara.

Čampara je dodao da Zakon o električnoj energiji FBiH nema veze s Uredbom obzirom da se u Zakonu govori o ovlaštenjima, a ne o vlasništvu.

"Nećemo raditi na okupljanju nove parlamentarne većina. Obradovani smo porukama DF-a sa današnje sjednice jer oni ostaju privrženi reformskom procesu, odnosno porukom da će oni podržati sve što bude na agendi oko provođenja reformi. Fadil Novalić neće ništa drugo ni predlagati", rekao je Čampara.

Izjavu Dragana Čović kako je za njega partnerstvo sa DF-om završeno i da je DF koalicioni partner SDA, Čampara je prokomentarisao riječima da je i prije bilo takvih izjava, te da misli kako svi trebaju spustiti tenzije i jednostavno naći zajednički jezik.