Alispahić: Kriza i zapuštenost najvažniji razlozi neizgrađenosti sigurnosnog sistema u BiH

F
FENA
6.12.2015. u 12:53
10
33
Alispahić: Kriza i zapuštenost najvažniji razlozi neizgrađenosti sigurnosnog sistema u BiH
10
1/7 Bakir Alispahić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
2/7 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
3/7 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
4/7 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
5/7 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
6/7 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
7/7 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Bosna i Hercegovina je u dubokoj političkoj krizi i velikoj društvenoj zapuštenosti, što je možda najvažniji razlog neizgrađenosti adekvatnog sistema sigurnosti i neodgovaranja na izazove kao što je terorizam kazao je danas u Sarajevu profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Bakir Alispahić koji je bio jedan od uvodničara anašnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Terorizam kao posljedica sukoba politika".
Alispahić je dodao da je situacija u BiH posljedica svjetskih politika i međunarodne zajednice te da politička kriza koja traje decenijama ne dozvoljava ostvarivanje napretka, posebno u smislu konsolidacije sigurnosnog sektora.

Profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Goran Kovačević istakao je da u borbi protiv terorizma treba postojati povezanost predstavnika vlasti s građanima, ali i lokalnom zajednicom.

"U BiH se ne provode nikakva istraživanja šta želi narod ove države, već sve što čujemo su želje političara. To nije glas naroda i tako se ne može boriti protiv terorizma", pojasnio je.

Smatra da su sigurnosne agencije u BiH zakazale na svim nivoima i u svim vremenskim odrednicama, jer je sistem jako skup i neefikasan.

Rješavanje problema se, dodao je, svodi na pitanje teritorijalne nadležnosti, a ne nadležnosti sprječavanja krivičnih djela.


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: