BiH
237

Kovačević za Klix.ba: Bilo kakva ozbiljna grupa može destabilizirati BiH, država je nespremna

Piše: S. H.
Goran Kovačević, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, ističe kako je nedavni napad u Rajlovcu, kada su ubijena dva vojnika Oružanih snaga BiH, jasan pokazatelj kako BiH nije spremna za bilo kakve akcije i antiteroristička dejstva. S druge strane vlast nad građanima svakodnevno vrši terorizam.

Državne institucije i sigurnosne agencije BiH definitivno su pokazale nespremnost i neorganiziranost na primjeru terorističkog napada u Rajlovcu. To je priznao i državni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je izjavio da se nije znala nadležnost kada je u pitanju istraga napada.

Osim toga, mediji, ali i određeni zvaničnici, brzo su počeli iznositi zaključke da je riječ o terorizmu, što je na neki način dodatno povećalo strah kod građana, a da se nije sačekao zvanični stav tužilaštva.

"Medijski nastup, odnosno neprovjerena kvalifikacija krivičnih djela, naročito kada postoji sumnja u to da li je nešto terorizam ili ne, veoma je problematična. Konkretno, kada je riječ o događaju u Rajlovcu, iako su možda postojali elementi da je djelo koje je izvršeno terorističko, dok tužilaštvo ne iznese svoj zvanični stav, niko nema pravo i ne bio smio iznositi bilo kakve kvalifikacije, osim da je riječ o krivičnom djelu", istakao je za Klix.ba profesor Goran Kovačević.

Krajem oktobra imali smo i slučaj koji se dogodio u Janji, kada je prvo objavljene informacije da je spriječen teroristički čin, a naknadno je sve demantirano uz navode da je riječ o prevari osiguravajućeg društva.

"Za posljedicu svega toga imamo niz pokrenutih aktivnosti, što formalnog karaktera, što neformalnog. Tako direktor SIPA-e sada traži da se toj agenciji daju ovlasti, odnosno odriješene ruke. Zatim smo imali sastanke određenih političkih stranaka sa nekim drugim institucijama, gdje su se donosile rezolucije protiv radikalizacije, terorizma i sl. Sve to je pokrenuto na osnovu neutemeljene priče", smatra Kovačević.

Odjednom je terorizam postao glavni problem u BiH, a nezaposlenost, korupcija i drugi problemi više nisu na listi prioriteta. Malverzacije koje će se pokušati predstaviti kao terorizam neće biti rijetkost, dodao je Kovačević.

"Kada je riječ o sigurnosti, mi živimo na sreću svaki dan. Naša država nije spremna za bilo kakvu akciju, a kamoli antiterorističku. Bilo kakva ozbiljna grupa da se malo potrudi da destabilizira državu, uspjet će. To je zbog toga jer su naše političke elite zainteresirane samo za sebe. U ovakvoj situaciji sigurnost je na posljednjem mjestu prioriteta. Mi svakodnevno samo u glavnom gradu proživljavamo terorizam. Kada imate česte krađe automobila, pljačke, ubistva, to je po definiciji terorizam. To je političko nasilje koje vrši vlast nad građanima, jer zastrašuje narod. To je ono čime bi se tužilaštva trebala baviti", zaključio je za Klix.ba Kovačević.