BiH
15

Mektić: Ima razloga za zabrinutost stanjem, ali ne i za strah ili paniku

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je večeras, nakon završetka sjednice Predstavničkog doma državnog parlamenta na kojoj je razmatrana Informacija o terorističkom napadu u Rajlovcu izvršenom 18. novembra, kao i ukupnom stanju sigurnosti u BiH, ocijenio da je bila veoma dobra rasprava na sjednici.

"Definitivno, cjelokupan Parlament je krajnje ozbiljno shvatio ovaj problem terorizma, prijetnje koje on nosi sa sobom i da je bila rasprava isključivo u tom smjeru, kako da se stvore što bolji uslovi i što bolje pretpostavke da se i preventivno i represivno može bolje djelovati", istaknuo je ministar Mektić.

Po njegovim riječima, nije bilo apsolutno nikakvog politikanstva, svi su govorili krajnje otvoreno, detektovali šta je to problem, razgovarali o mjerama koje je Ministarstvo sigurnosti ponudilo kao neke hitne mjere koje treba preduzimati u smislu i preventivnog i represivnog djelovanja.

"Mogu da kažem da je Parlament podržao te zaključke i te mjere bez ijednog glasa protiv. Ovo je nešto što lično nisam očekivao da će ići ovako i na ovakav način. Ali sad stvarno imam osjećaj da se stvorio jedan ambijent u kome možemo stvoriti neke mehanizme za efikasniju borbu protiv terorizma", kazao je Mektić novinarima.

Naveo je da nema prijetnji, "ali da postoji jedna složena situacija u kojoj može da eskalira neki problem".

"Kažem opet, ima razloga da budemo zabrinuti ovim stanjem i ovom situacijom, ali nema razloga ni za kakav strah, ni za kakvu paniku. Preduzete su sve moguće mjere da zaštitimo i građane i objekte ovdje. Mislim da ćemo sa ovim mjerama i planovima koje imamo u vidu u narednom periodu, ići ka jednom boljem stanju bezbjednosti", ocijenio je ministar Mektić.