Saznajemo
799

Al Shiddi Grupacija razmatra povlačenje iz BiH zbog opstrukcija arapskih investicija

Piše: S. Hambo
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Jedan od najvećih investitora u BiH posljednjih godina Grupacija Al Shiddi, prema informacijama do kojih smo došli, razmatra povlačenje iz BiH, zbog čega bi veliki broj radnika mogao ostati bez posla. Kako saznajemo, razlog za takvu odluku su brojne opstrukcije državnih vlasti prema arapskim investicijama i opstruiranje dolaska arapskih turista.

Klix.ba je nedavno objavio informaciju, na osnovu tvrdnje ambasadora BiH u Saudijskoj Arabiji Senahida Bristrića, da postoje procjene da će ove godine u BiH iz Saudijske Arabije doći 30.000 turista. Međutim, problem predstavljaju vize, jer ambasada BiH nema dovoljno stickera za izdavanje viza, niti radnika koji bi radili na njihovom izdavanju.

Zbog svega toga BiH bi olako mogla ispustiti 60 miliona KM novca koji bi kroz potrošnju turista ostao u BiH. Ipak, Vijeće ministara je prije dva dana donijelo odluku da državljanima Saudijske Arabije dozvoli ulazak u BiH ukoliko imaju važeću vizu za neku od zemalja Evropske unije. Ipak, brojni građani Saudijske Arabije nemaju vizu za EU pa ne mogu doći ni u BiH.

"Zašto saudijski turisti, koji su dobrodošli u Švicarskoj, Francuskoj, Srbiji ili Njemačkoj nisu dobrodošli u BiH", poručuju iz Al Shiddi Grupacije.

Veći broj arapskih turista u BiH trebalo bi da podržia i direktna aviolinija između Rijada i Sarajeva koja od danas počinje saobraćati svaki dan do kraja septembra. Procjena je da će Nesma Airlines dovoditi 150 putnika dnevno, a ukupno su planirana 92 leta.

Vijeće ministara već duže vremena bezuspješno razmatra liberalizaciju viznog režima za državljane Saudijske Arabije, što bi, procjenjuje se, pomoglo razvoju turizma te privrede i industrije u BiH.

Al Shiddi Grupacija je već otkazala 24 leta planirana za ovo ljeto, čime država BiH indirektno gubi 15 miliona KM prihoda. Avionom koji danas slijeće na sarajevski aerodrom, umjesto 150 putnika s kupljenom kartom dolazi samo 50 putnika, a letom u subotu 35 putnika.

"U iščekivanju svog putovanja, s unaprijed plaćenim hotelskim smještajem u BiH, više od hiljadu saudijskih državljana je tražilo vizu za BiH. Ambasada BiH u Rijadu je nemoćna da im izda vizu jer trenutno imaju manje od 3.000 stickera, dok je više od 30.000 hiljada osoba iskazalo interes za dolazak u BiH. Ambasador Bristrić već mjesecima traži pomoć i dovoljan broj osoblja za realizaciju svih pristiglih zahtjeva. To je samo jedan od razloga za otkazivanje dolaska velikog broja turista. Ovo je još jedan primjer kako nesposobni državni službenici u BiH, samovoljno radi privatnih interesa, koče razvoj ekonomije i novih radnih mjesta u BiH", kazali su nam iz Al Shiddi Grupacije.

Postavlja se pitanje zbog čega je to tako, ako znamo da je prije pet mjeseci u Rijadu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sa saudijskim vlastima najavio direktan let iz Rijada za Sarajevo te potvrdio dogovorenu saradnju, ne samo na polju turizma, već i jačanje ekonomske moći BiH. Od te najave potražnja za turističkim letovima, kao i interes velikih investitora, postali su ogromni.

Iako je Vijeće ministara BiH donijelo odluku da se državljanima Saudijske Arabije omogući ulazak u BiH s važećom Šengen vizom, ta odluka još nije implementirana, jer nisu dostavljene zvanične instrukcije graničnoj policiji, niti zvanična informacija Saudijskoj Arabiji.

Treba istaći da neke od zemalja u regionu na organiziranje velikih turističkih dolazaka i potencijalnih investitora u svojoj državi izdvajaju značajna sredstva, a najrecentniji primjer je dolazak saudijskog princa u Hrvatsku.