Preko trnja do BiH
562

Ambasadi uskraćena ispomoć: Desetine hiljada turista iz S. Arabije želi u BiH, ali ne mogu do vize

Piše: S. Hambo
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Očekuje se da će blizu 30.000 turista iz Saudijske Arabije ove godine posjetiti BiH. Interesovanje je ogromno, a uskoro bi trebalo da bude otvorena i direktna aviolinija Rijad-Sarajevo. Ipak, ambasador BiH u Rijadu Senahid Bristrić za Klix.ba je kazao da se suočavaju s velikim problemima, jer nedostaje stickera za vize, a ambasadi je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH uskratilo ispomoć na obradi zahtjeva za vize.

Ambasada BiH u Rijadu trenutno ima 2.000 neobrađenih zahtjeva za vize saudijskih turista zbog tehničke nemogućnosti za obradu zahtjeva i nedostatka stickera koji se koriste za izdavanje viza.

Trenutno u ambasadi samo jedan tehnički sekretar vrši obradu zahtjeva te je fizički nemoguće da stigne završiti sve na vrijeme. Iz ambasade ističu da su od Ministarstva vanjskih poslova BiH tražili ispomoć, ali im je to onemogućeno.

"Očekujemo da ćemo ove godine imati blizu 30.000 zahtjeva saudijskih turista koji žele posjetiti BiH. Međutim, trenutno imamo samo jednog tehničkog sekretara koji radi na poslu izdavanja viza. Imali smo problem i s nedostatkom stickera koji se štampaju u Njemačkoj, ali taj problem smo danas riješili. Ipak, nečuveno je da nam je uskraćena ispomoć. Ministarstvo vanjskih poslova je nedavno bez obrazloženja povuklo Đermina Redžepagića, koji je trebao raditi taj posao, i to bez ikakve zamjene", kazao je za Klix.ba Senahid Bristrić, ambasador BiH u Saudijskoj Arabiji.

Ogromno interesovanje

U posljednjih nekoliko godina sve je više turista iz arapskih zemalja u BiH, koji su poznati kao turisti koji najviše troše prilikom boravka u našoj zemlji.

Posjeta ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića Saudijskoj Arabiji u januaru ove godine još više je utjecala na interesovanje Saudijaca za BiH. Šarović je tada pozvao zainteresovane investitore da ulažu u BiH, a putem televizije pozvao je i sve zainteresovane turiste da posjete BiH.

Interesovanje je postalo još veće nakon informacije da će kompanija Nesma Airlines iz Egipta pet puta sedmično saobraćati na relaciji Rijad-Sarajevo.

Sve je to utjecalo da Ambasada BiH u Rijadu ima opću navalu zainteresovanih turista kojima sada ne može odgovoriti na zahtjeve.

Treba istaći da su svi turisti koji su predali zahtjev za vize morali imati unaprijed rezervisan hotel u BiH i kupljenu avionsku kartu. Ako uzmemo da je cijena prosječne povratne avionske karte 2.000 KM, uz cijenu smještaja dolazimo do podatka da bi ogroman broj turista zbog nemogućnosti dobijanja vize mogao ostati i bez svog novca.

Moguće i tužbe

Zbog svega toga postoji opasnost da svi oni koji ne dobiju vize tuže ambasadu BiH koja bi se u najgorem slučaju mogla suočiti i s plaćanjem odštete turistima u ukupnom iznosu i do 5 miliona KM.

"Zbog novonastale situacije dovedeno je u pitanje i pokretanje direktne linije između Rijada i Sarajeva. Ovo je velika blamaža za BiH. Nečuveno je da dok neke druge zemlje rade na olakšavanju viznog režima, pa i naši susjedi, koji olakšavaju turistima dolazak u njihove zemlje, da mi imamo ovakve probleme", kazao je Bristrić za Klix.ba.

Da li je problem namjerno fabrikovan za sada nije jasno, ali je izvjesno da bi se Ambasada BiH u Rijadu mogla suočiti s brojnim finansijskim problemima, ukoliko ubrzo ne bude riješena novonastala situacija.

"Samo mogu reći da su Arapi najpoželjniji turisti na svijetu. Izuzetno su zahvalni i mnogo troše. Ukoliko bismo mi kao ambasada izdali vize za 30.000 zainteresiranih turista, zaradili biamo milion i 800.000 KM. To je dovoljno da se mi kao ambasada sami finansiramo i da izdržavamo još minimalno tri ambasade", poručuje ambasador Bristrić.

Prema procjenama, svaki arapski turist u BiH u prosjeku potroši minimalno 2.000 KM. Prošle godine iz Saudijske Arabije BiH je posjetilo 10.000 turista. Ukoliko bi se ostvarila realna predviđanja da bi ove godine iz te zemlje u BiH moglo stići 30.000 turista, i ako uzmemo prosječnu potrošnju svakog turiste od 2.000 KM, BiH bi samo na osnovu potrošnje turista iz Saudijske Arabije zaradila 60 miliona KM.

Da li će umjesto odlične zarade BiH plaćati izgubljene tužbe, ostaje da se vidi u narednom periodu. Ambasador Bristrić ističe da je danas problem stickera riješen, ali da imaju velike poteškoće sa izdavanjem viza te poručuje da će učiniti sve da prebrode novonastalu situaciju.

Kontaktirali smo i ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka, ali nam je kratko kazao da njegovo ministarstvo nije upoznato o problemu koji navodi ambasador Bristrić.