Komentari (49)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Bosnjak sinonim naivnosti, dize Turke i Tursku u nebesa a isti ti su ih pokusali unistiti 1820tih i 30tih godina.
Palamudite bez veze niko vas ozbiljno ne doživljava . Selmo gdje su pokopani Bugojanski Hrvati ???
Kmetovi i konjusari, sami ste krivi što prihvatiste srpstvo i hrvatstvo.Eto vam ga,do vas je.
Ja cetni-ckih i ustas-skih botova sto klikaju "unlike" , da ne povjerujes...
Pazi ovih UZP i trojkinih botova sto se javljaju iz svojih jazbina hahaha srce ih boli sto su se Bosnjaci vratili svojim korijenima i ozivili svoje nacionalno ime i nacionalni identitet.
Bosanka i Hercegovka ću uvijek biti! 're-afirmacijom' termina Bošnjak samo unosite nacionalno-religijske razdore u ovo malo prostalog stanovništva u ovoj prelijepoj, a napaćenoj državi.
Bosanac je ime za bosanskog autohtonog konja a Bošnjak je ime nacije. Ti ako sebe smatras konjem ili kobilom to je tvoja privatna stvar ali onda ne diraj nas Bosnjake koji smo starosjedioci nase zemlje Bosne.
Zbog SDA mnogi se ne izjašnjavaju ko Bošnjak, nekad su Bošnjaci bili svi, sad su samo muslimani
Zbog SDA mnog
Svaki narod ima pravo da sebe zove imenom kojim hoće. I svaki narod ima pravo da tumači svoju prošlost kako mu paše. I ja to poštujem. Problemi počinju uvijek kad nekome drugome počneš objašnjavati ko je i šta je, kako i od čega je je nastao. A najgore što se jednom narodu može desiti je da se u tom tumačenju toliko izgubi i zapetlja, pa se jednog jutra probudi i shvati da je postao stranac u vlastitoj domovini.
U Bosni su uvijek bili samo Bosnjaci. Dobri Bosnjani. Politika Srbije i Hrvatske kroz Kraljevinu Jugoslaviju nije dozvoljavala Bosnjacima da se tako izjasnjavaju, nego kao Srbin, Hrvat, Musliman ili Jugosloven.
Ja sam se ljepše osjećao kao Bosanac, sa tim bošnjaštvom smo omogućili i drugima da postanu to što žele da budu
Sve do dolaska Osmanlija, stanovnici Bosne bez obzira na vjersku pripadnost (heretičku, katoličku, pravoslavnu) nazivali su sebe Bošnjanima. Vremenom se od sredine XIX. stoljeća, zbog slabljenja turske prevlasti i brzog osamostaljivanja Srbije i Crne Gore i jačanja autonomije Hrvatske (unutar Austro-Ugarske), Bošnjaci-pravoslavci, sve češće se izjašnjavaju kao Srbi, a Bošnjaci-katolici kao Hrvati. Bošnjaci-muslimani ostaju pri svom imenu, koristeći naziv Bošnjak.
Bošnjak Bosanac isto je to samo što je Bošnjak stariji naziv.
Bošnjaci katolici pravoslavci muslimani u čemu je problem kako se ko bogu moli. Sad nemamo tursku pa u svijetu najviše ljudi prelazi na islam samo ove godine u Beogradu 5 porodica komplet prešlo na islam.. Kako se ko nađe u vjerovanju meni npr odgovara da je alkohol droga i štetna mesa zabranjeni ali i to što islam kaže da Isah/ Isus nije Bog već Božiji poslanik. Karadžić kaže i mi smo Bošnjaci a na katedrali u Sarajevu piše Bošnjaci katolici ni slova o tzv bosanskim Hrvatima.
Ovaj clanak onom jugobaliji kurtcehajicu pod nos
"...da bi i nasa ostala braca hriscani, oni koji stenju u turskom podanistvu: Albanci, Makedonci, Bosnjaci, Srbi i Bugari, gledajuci na nasu protekciju..." Vladika Vasilije Petrovic Njegos, 1757, u pismu ruskom grofu Suvalovu
Ma sve dzaba, narod koji drugom negira najosnovnije opredjeljenje, a istovremeno sebi pripisuje nebesko porijeklo, prica o srpskim grobovima pod Kineskim zidom, pa do toga da je i Musk iz eresa, nema tu dijaloga ni rjesenja kad bismo se na glavu nasadili.