Sve do dolaska Osmanlija, stanovnici Bosne bez obzira na vjersku pripadnost (heretičku, katoličku, pravoslavnu) nazivali su sebe Bošnjanima. Vremenom se od sredine XIX. stoljeća, zbog slabljenja turske prevlasti i brzog osamostaljivanja Srbije i Crne Gore i jačanja autonomije Hrvatske (unutar Austro-Ugarske), Bošnjaci-pravoslavci, sve češće se izjašnjavaju kao Srbi, a Bošnjaci-katolici kao Hrvati. Bošnjaci-muslimani ostaju pri svom imenu, koristeći naziv Bošnjak.
Gdje su bili Bošnjaci kada su se Hrvati na čelu s kraljem Tomislavom tukli na rijeci Drini s Bugarima? Kako je moguće da su Turci područje Krajine zvali Turska Hrvatska jer su tamo živjeli etnički najčišći Hrvati, a danas se tamo broje u promilima? Kako je moguće da je Hrvatski sabor zasjedao i Bihaću na kojem se dogovarao prodor do Jajca? Kako je moguće da danas samo Hrvati nose prezime Bošnjak?
gooUser1689492376@ Moraš znati da tamo i sada žive potomci tog stanovništva. Dio se odselio u Slavoniju, dio ostao uzeo Islam za vjeru, zadržao svoje posjede. Veliki dio današnjeg stanovništva Krajine je došao iz dalmatinskog zaleđa pa tako i danas u zabačenim krajevima stariji ljudi govore ikavicom. Krajišnici se danas izjašnjavaju kao Bošnjaci i vole svoju zemlju možda i najviše ali nisu zaboravili i svoje korijene.
Prikaži sve komentare (49)