vijesti
64

Bh. proizvođači: Zašto druge zemlje mogu izvoziti oružje u Ukrajinu, a BiH ne može?

Piše: A. Džano
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjedništvo BiH jučer je zauzelo stav da BiH ne bi trebala izvoziti oružje u Ukrajinu. Na to su danas reagirali bh. proizvođači oružja, odnosno fabrike koje rade pod korporacijom UNIS, u državnom vlasništvu. Bh. proizvođači se pitaju: zašto druge zemlje mogu izvoziti oružje u Ukrajinu, a BiH ne može?

Ovi bh. izvoznici navode da je Predsjedništvo BiH jučer zauzelo isključivo politički stav po pitanju budućeg postupanja BiH prema rješavanju krize u Ukrajini.

"Vidljivo je da Predsjedništvo BiH zauzima isti stav poput pojedinih članica EU iako je evidentno da u proteklih nekoliko mjeseci kompanije iz ovih država, koje su zauzele isti stav, pojačano izvoze naoružanje i vojnu opremu u Ukrajinu, bez pretjeranog javnog i medijskog eksponiranja, a što potvrđuju dostupne relevantne informacije, jer se Ukrajina ne nalazi na međunarodnim listama država u kojima se ograničava izvoz ili se uvodi zabrana izvoza", navode iz UNIS-a, te napominju da BiH ne proizvodi i ne izvozi teško naoružanje, već samo municiju malog kalibra.

Šteta je neprocjenjiva

Podsjećamo, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH blokiralo je izvoz oružja u Ukrajinu, što je posao vrijedan čak 10 miliona KM. Privredno društvo Unis Group d.o.o Ilidža podnijelo je krivičnu prijavu protiv svih odgovornih osoba zbog toga što nije dobilo dozvolu da u Ukrajinu izveze oružje.

Zbog ovog slučaja nedavno je ostavku podnio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić.

Situaciju u vezi sa izvozom bh. naoružanja dodatno su zakomplicirale prijetnje iz Rusije. Naime, zvaničnici ove zemlje su nedavno ucijenili BiH obustavom dotoka plina ukoliko naša zemlja isporuči oružje Ukrajini.

Nakon toga, Predsjedništvo BiH se izjasnilo da BiH ne treba izvoziti oružje u Ukrajinu.

Kako navode bh. proizvođači, šteta u ovom slučaju je neprocjenjiva. Osim što pomenuti ugovor u vrijednosti od 10 miliona KM neće biti realiziran, ova municija sada ne može biti prodana ni nekoj drugoj zemlji.

Razlog za to je što ovo naoružanje nosi ukrajinske oznake, te stoga mora biti uništeno u BiH (ukoliko ne bude izvezeno), što je dodatni trošak.

Također, ugledu bh. izvoznika u svijetu je u ovom slučaju nanesena šteta, jer je ugovor sa Ukrajincima ranije bio dogovren i zaključen, a sada nije ispoštovan sa bosanskohercegovačke strane.

U Ministarstvu još uvijek šute

Bh. proizvođači još uvijek čekaju na Ministarstvo, koje je jedino nadležno u ovom slučaju, da im izda dozvolu. Od ovog Ministarstva ne očekuju ništa drugo nego da "postupe po zakonu".

"Stav Predsjedništva BiH o ovom pitanju se u konkretnoj situaciji na bilo koji način ne može odnositi niti retroaktivno primijeniti na izdavanje izvozne dozvole našem društvu, jer je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pribavilo svu potrebnu dokumentaciju od nadležnih ministarstava, a zakonski rokovi za rješavanje ovog upravnog postupka su davno istekli", navode iz UNIS-a.

Prije više od sedam dana kontaktirali smo i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH sa pitanjem zašto bh. proizvođačima još uvijek nije dozvoljen izvoz, ali do danas nismo dobili nikakav odgovor.