BiH
5

Unis podnio krivične prijave zbog nedobijanja dozvole za izvoz naoružanja

Klix.ba
Privredno društvo Unis Group d.o.o Ilidža danas je podnijelo krivičnu prijavu protiv svih odgovornih osoba zbog toga što nije dobilo dozvolu da u Ukrajinu izveze oružje vrijedno 10 miliona KM.

Kako je navedeno u saopćenju Unisa, prijava se podnosi protiv svih odgovornih službenih osoba koje su na ovaj način u poslovnom svijetu narušili ugled Bosne i Hercegovine i načinili neprocjenjivu materijalnu štetu koja se ne može finansijski iskazati s obzirom na to da će budući ugovori koji su bili planirani propasti, a BiH izgubiti veliki broj radnih mjesta.

Unis Group optužuje zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Erminu Salkičević-Dizdarević, da ih je "svjesno i namjerno dezavuisala", jer je na sastanku koji je samoincijativno sazvala, obećala rješavanje ovog problema do 30. januara 2015. godine.

Kako se to nije desilo i kako Unis Group nije dobio potrebnu dozvolu za izvoz naoružanja i vojne opreme, ova kompanije je odlučila podnijeti krivičnu prijavu zbog nanošenja neprocjenjive materijalne štete.

Danas je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopćeno da je završen uvid u kompletnu dokumentaciju vezanu za izdavanje dozvola za vanjskotrgovinski promet naoružanja i vojne opreme iz Bosne i Hercegovinu u Ukrajinu.

"U skladu sa navedenim, Ministarstvo će kao odgovorna institucija sačekati zvaničan stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine po predmetnom pitanju", kažu iz Ministarstva.

Unis napominje da je ovo privredno društvo zahtjev za predmetnu dozvolu sa ugovorima i svom potrebnom dokumentacijom predalo 29.09.2014. godine i da je Ministarstvo shodno zakonu u roku od 60 dana trebalo odgovoriti na zahtjev i izdati predmetnu dozvolu, a u dodatnom roku od 30 dana Ministarstvo je sve provjere i sva preispitivanja datih saglasnosti, kao i svih ostalih spornih, otvorenih pitanja bilo obavezno izvršiti u zakonskom roku u periodu od 29.11.2014. do 29.12.2014. godine i nakon toga ovom privrednom društvu izdati predmetnu dozvolu, a nakon proteka zakonskog roka nema pravo na bilo kakva odlaganja i zadržavanja po ovom pitanju, preispitivanja niti može iznositi bilo kakva mišljenja kao ni izdavati akte nakon 29.12.2014. godine, obzirom da im zakon to ne dozvoljava.

"Politički aspekt koji se može čuti iz izjava nekih od dužnosnika Ministarstva i političara mogao je biti aktuelan jedino kod Ministarstva vanjskih poslova BiH prilikom odlučivanja o davanju saglasnosti od strane ovog organa, a što je činom izdavanja saglasnosti, koja je dostavljena Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH završeno. Također, napominjemo da Predsjedništvo BiH, nakon izdavanja akta od strane Ministarstva vanjskih poslova, nema nadležnosti po ovom pitanju. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je dužno postupati po zakonu i ne može, kao što to pokušava u ovom slučaju, poduzimati aktivnosti koje su u isključivoj nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova BiH", navode iz Unis Group.