BiH
23

Unis prijeti krivičnim prijavama: Zahtijevamo da nam se dozvola za izvoz oružja izda do sutra

Piše: E. F.
Nakon što je ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH podnio ostavku na svoju funkciju i uprkos svim dobijenim dozvolama time onemogućio da Unis group izveze u Ukrajinu oružje vrijedno 10 miliona KM, iz ove kompanije zahtijevaju da im se do sutra izda potrebna dozvola.

S obzirom na to da je ministar u ostavci, Unis izdavanje dozvole zahtijeva od zamjenice ministra Ermine Salkičević-Dizdarević.

"Svi rokovi za provjere su istekli i sve institucije dale su svoje saglasnosti. Privredno društvo UNIS-GROUP d.o.o. llidža od vas ne traži nista već vas podsjeća na vašu zakonsku obavezu, s obzirom na funkciju koju obavljate, da ste se dužni pridržavati odredbi Zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe i usluga od strateške važnosti za sigurnost Bosne i Hercegovine. U skladu s tim dužni ste da odmah, a najkasnije sutra, 27.01.2015. godine, potpišete predmetne dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme u Ukrajinu, u skladu sa našim zahtjevom", kažu iz Unisa.

Iz ove kompanije napominju da će, ukoliko se uskrati izdavanje dozvole za predmetni izvoz ovom privrednom društvu, direktna šteta po privredu Bosne i Hercegovine iznositi oko 10 miliona KM, a indirektna šteta je nesaglediva i mjerila bi se u stotinama miliona KM.

"Ukoliko odmah ne izdate predmetnu dozvolu, ovo privredno društvo će iskoristiti svoje zakonsko pravo i podnijeti krivične prijave protiv odgovornih, službenih osoba koje je ministar Boris Tučić instruirao da opstruiraju ovaj posao i vas kao zamjenicu ministra, koja u ovom trenutku vrši funkciju ministra, a koje neobavljanjem svoje službene dužnosti vrše zloupotrebu položaja i ovlasti, i to nadležnom tužilaštvu, jer ovakvim svojim djelovanjem izazivaju ozbiljne reperkusije i štetne posljedice na privredu Bosne i Hercegovine i druge štetne posljedice po BiH, kao i ozbiljnu ekonomsku štetu i druge štetne posljedice izvan teritorije Bosne i Hercegovine," kažu iz ovog preduzeća.