BiH
2

Unis: Dodik nije kompetentan komentarisati naše poslove

Klix.ba
Nakon što je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić dao ostavku na svoju poziciju, te time spriječio izvoz oružja iz naše zemlje u Ukrajinu u vrijednosti od 10 miliona KM, privredno društvo Unis Group, koje je trebalo izvesti proizvedeno oružje, zaprijetilo je da će iskoristiti svoja zakonska prava i podnijeti krivičnu prijavu protiv ministra Tučića, kojeg sam čin davanja ostavke ne oslobađa odgovornosti za zloupotrebu službenog položaja, kao ni zamjenika ministra, koji je u skladu sa Zakonom o vijeću ministara u ovom slučaju ovlašten da obavlja funkciju ministra.

Podsjećamo, ostavku ministra komentirao je i njegov stranački šef Milorad Dodik po čijem nalogu i nije potpisana dozvola za izvoz oružja. On je javno kazao kako se Tučić vodio principom da mi ne bismo trebali učestvovati u isporuci oružja zemlji koja ratuje s Rusijom.

U Unisu, kažu kako, Dodik ni po jednom zakonu u Bosni i Hercegovini nije nadležan za politiku i predmete koji su u isključivoj nadležnosti Vijeća ministara BiH, pa prema tome nije ni kompetentan da o istima daje komentar, već zamjenom teza i spinovanjima pitanje izvoza naoružanja i vojne opreme u Ukrajinu pokušava izdići na politički nivo, što je u svakom slučaju neprihvatljivo.

"U skladu sa Zakonom o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH, privredno društvo UNIS-GROUP d.o.o. Ilidža podnijelo je Zahtjev za izdavanje dozvole za vanjskotrgovinski promet robe sa Zajedničke liste vojne opreme u Ukrajinu. Tokom rješavanja po predmetnom zahtjevu Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je dužno pribaviti saglasnosti od Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH i Obavještajno-sigurnosne agencije", pojašnjeno je iz ove firme.

Svi su dostavili potrebne saglasnosti, ali se sa izdavanjem dozvole nepotrebno odugovlačilo. Kada je društvo zatražilo obrazloženje za to, uslijedila je ostavka Tučića.

"Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je, nakon što dobije sve prethodne saglasnosti od nadležnih ministarstava i agencija, dužno izdati i pravnom subjektu dostaviti dozvolu za izvoz, bez prava na bilo kakva odgađanja, zadržavanja i komentare na predmetne dozvole“, tvrde u Unisu.

Prema njihovim tvrdnjama, stvarni razlog ostavke ministra Tučića je zapravo svijest i strah od njegove krivične odgovornost kao službene i odgovorne osobe koja zloupotrebljava svoj položaj i ovlasti u funkciji ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, tako što zloupotrebom svog službenog položaja ograničava slobodno kretanje robe i pojedina privredna društva stavlja u neravnopravan položaj te ovakvim svojim djelovanjem izaziva ozbiljne reperkusije i štetne posljedice na privredu Bosne i Hercegovine i druge štetne posljedice po BiH, kao i ozbiljnu ekonomsku štetu i druge štetne posljedice izvan teritorije Bosne i Hercegovine, za što je zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.