{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ivanić će inicirati raspravu o izvozu oružja na narednoj sjednici

S
4.2.2015. u 15:31
10
7
Ivanić će inicirati raspravu o izvozu oružja na narednoj sjednici
10
Ivanić će inicirati raspravu o izvozu oružja na narednoj sjednici
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić inicirat će raspravu o zahtjevu za izdavanje dozvole za izvoz municije u Ukrajinu na prvoj narednoj sjednici Predsjedništva BiH, potvrđeno je Srni iz ove institucije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ivanić je ranije izjavio da nema saglasnosti članova Predsjedništva BiH da se raspravlja o izvozu naoružanja u Ukrajinu, iako je ponudio da se o tome razgovara.

On smatra da je zbog ozbiljnosti situacije potrebno donijeti stav, iako Predsjedništvo BiH nije obavezno da to pitanje stavlja na dnevni red.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopštilo je u petak, 30. januara, da će kao odgovorna institucija sačekati zvaničan stav Predsjedništva BiH o ovom pitanju.

Ministar vanske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić podnio je ostavku zbog zahtjeva firme "Unis Group" za izvoz 10 miliona KM vrijedne municije u Ukrajinu.

Tučić nije želio odobriti izvoz u zemlju u kojoj traju sukobi.

I Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH zatražilo je instrukcije od Predsjedništva BiH u svrhu zauzimanja odgovarajućeg vanjskopolitičkog stava, odnosno razrješenja situacije u vezi sa postupkom koji se kod Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH vodi radi izdavanja dozvola za izvoz.

Osim Ministarstva sigurnosti i Ministarstva odbrane, koji imaju svoju ulogu u skladu sa zakonom, MVP BiH ima nadležnost za izdavanje saglasnosti sa međunarodno-pravnog aspekta.

"Zahtjev MVP-a BiH za instrukciju još se nalazi kod Predsjedništva BiH na odlučivanju, s obzirom na činjenicu da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa izdaje konačnu dozvolu za izvoz oružja", rekao je juče Srni ministar-savjetnik u ovom ministarstvu Nebojša Regoje.

On je potvrdio da je MVP BiH informisan o protivljenju Rusije aranžmanima za izvoz municije iz BiH u Ukrajinu.

Regoje je pojasnio da je protivljenje usmeno i pisanim putem saopšteno od ruskog MVP-a putem ruske Ambasade u Sarajevu i Ambasade BiH u Moskvi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: