BiH
10

Ivanić će inicirati raspravu o izvozu oružja na narednoj sjednici

SRNA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić inicirat će raspravu o zahtjevu za izdavanje dozvole za izvoz municije u Ukrajinu na prvoj narednoj sjednici Predsjedništva BiH, potvrđeno je Srni iz ove institucije.

Ivanić je ranije izjavio da nema saglasnosti članova Predsjedništva BiH da se raspravlja o izvozu naoružanja u Ukrajinu, iako je ponudio da se o tome razgovara.

On smatra da je zbog ozbiljnosti situacije potrebno donijeti stav, iako Predsjedništvo BiH nije obavezno da to pitanje stavlja na dnevni red.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopštilo je u petak, 30. januara, da će kao odgovorna institucija sačekati zvaničan stav Predsjedništva BiH o ovom pitanju.

Ministar vanske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić podnio je ostavku zbog zahtjeva firme "Unis Group" za izvoz 10 miliona KM vrijedne municije u Ukrajinu.

Tučić nije želio odobriti izvoz u zemlju u kojoj traju sukobi.

I Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH zatražilo je instrukcije od Predsjedništva BiH u svrhu zauzimanja odgovarajućeg vanjskopolitičkog stava, odnosno razrješenja situacije u vezi sa postupkom koji se kod Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH vodi radi izdavanja dozvola za izvoz.

Osim Ministarstva sigurnosti i Ministarstva odbrane, koji imaju svoju ulogu u skladu sa zakonom, MVP BiH ima nadležnost za izdavanje saglasnosti sa međunarodno-pravnog aspekta.

"Zahtjev MVP-a BiH za instrukciju još se nalazi kod Predsjedništva BiH na odlučivanju, s obzirom na činjenicu da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa izdaje konačnu dozvolu za izvoz oružja", rekao je juče Srni ministar-savjetnik u ovom ministarstvu Nebojša Regoje.

On je potvrdio da je MVP BiH informisan o protivljenju Rusije aranžmanima za izvoz municije iz BiH u Ukrajinu.

Regoje je pojasnio da je protivljenje usmeno i pisanim putem saopšteno od ruskog MVP-a putem ruske Ambasade u Sarajevu i Ambasade BiH u Moskvi.