{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ivanić o prodaji oružja BiH u Ukrajinu: Tučić je postupio kao potpuni amater

A
29.1.2015. u 17:58
6
48
Ivanić o prodaji oružja BiH u Ukrajinu: Tučić je postupio kao potpuni amater
6
Ivanić o prodaji oružja BiH u Ukrajinu: Tučić je postupio kao potpuni amater
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić istakao je kako je njegov stav da bez snažne podrške međunarodne zajednice u zemljama u kojima je u toku sukob, Bosna i Hercegovina ne bi trebala izvoziti oružje i municiju.
Ivanić je ovo izjavio zamoljen da prokomentira stav Rusije u kojem se BiH savjetuje da ne prodaje oružje Ukrajini. 

"Pitanje prodaje oružja se više koristi za unutrašnju političku upotrebu", konstatovao je Ivanić. 

On je naglasio kako je nakon ostavke ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Borisa Tučića sve prebačeno u nadležnost zamjenice ministrice Ermine Salkičević - Dizdarević na kojoj je da odobri ili ospori najavljenu prodaju oružja iz BiH u Ukrajinu. 

"Predsjedništvo BiH nema zakonsku obavezu da se o tome izjašnjava. Ja iznosim svoj stav da bez ozbiljne međunarodne podrške zemljama koje se nalaze u sukobu ne trebamo prodavati oružje. Savjetovao sam ministru Tučiću da se obrati i zatraži stav Predsjedništva BiH. Izvoza ne bi bilo, jer bi Predsjedništvu BiH trebalo vremena da se o tome izjasni. Umjesto toga, Tučić je postupio kao potpuni amater. Avanturizam nikada dobro ne prođe i zbog njega uslijedi kazna. To se desilo i Tučiću", naveo je Ivanić. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je kako će kolektivni šef države u narednim danima vjerovatno razmatrati pitanje prodaje oružja iz BiH u Ukrajinu. Ivanić je naveo da za stavljanje tačke na dnevni red treba konsenzus članova Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: