BiH
37

Zekerijah Osmić: Ako BiH ne izveze oružje posljedice će biti nesagledive

Piše: E. F.
Zekerijah Osmić (Foto: Klix.ba)
Zekerijah Osmić (Foto: Klix.ba)
Nakon što je Boris Tučić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dao ostavku na tu funkciju i to po nalogu svog stranačkog šefa Milorada Dodika, Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH, kazao je za Klix.ba kako je nevjerovatno da njegov šef govori o njegovoj ostavci prije njega samog.

"Kada je riječ o izvozu naoružanja, Ministarsvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima glavnu koordinirajuću ulogu u davanju saglasnosti za izvoz. Zanimljiva je situacija da je ministar ušao u postupak sabiranja svih potrebnih mišljenja, a onda obustavio postupak i to nakon što je dobio sva pozitivna mišljenja. Čini se da je Milorad Dodik odlučio da njegov ministar to ne potpiše i da podnese ostavku", kazao je Osmić za Klix.ba.

Prema njegovim riječima, posljedice ovog čina su nesagledive jer se radi o potpisanim ugovorima i višemilionskim iznosima.

"Ovo je u najmanju ruku čudno. Zašto ne bismo provjerili koliko hrane i drugih stvari podajemo Ukrajini, jer izvoz oružja u Ukrajinu je samo jedno zrno pšenice u punom vagonu, naročito zbog činjenice da izvoz oružja u Ukrajinu nije zabranjen", ističe Osmić.

Pita se ministar šta će sada uraditi menadžment ovih firmi jer ovakvo ponašanje ministra njima nanosi najveću štetu, odnosno prekid izvoza i materijalnu štetu, a šalje se i negativna slika u svijet iz BiH i to nestabilnih firmi i još nestabilnije države sa kojom niko neće željeti sarađivati.

On ističe da bi, kada bi se šalio, kazao kako čak i Rusi prodaju naoružanje Ukrajini, pa zašto to ne bi i neko drugi.

Pozadina ovakve odluke Dodika, odnosno njegovog ministra, je čisti politički interes, smatra Osmić, a ne zaštita države ili njenog evropskog puta.

Podsjećamo, jučer je Milorad Dodik kazao kako je kao predsjednik RS-a uputio pismo Predsjedništvu BiH u kojem je tražio da se blokira izvoz naoružanja u Ukrajinu, ali da se Predsjedništvo na to oglušilo.

"Razlog Tučićeve ostavke je njegovo odbijanje da potpiše saglasnost za izvoz bosanskohercegovačkog naoružanja u Ukrajinu“, naveo je Dodik u obraćanju novinarima u Banjoj Luci.

Istakao je da za BiH “nije dobro da prodaje svoje naoružanje na ratna područja“, odnosno da se uvlači u sukob u Ukrajini.