BiH
6

Mladen Ivanić: Ostavka Borisa Tučića je kukavički čin

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Lider Partije demokratskog progresa i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je danas u Banjoj Luci da ostavka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Borisa Tučića predstavlja kukavički čin.

"U Ministarstvu odbrane se nalaze poslanici SNSD, SP i DNS i to ministarstvo je dalo dozvolu za izvoz naoružanja u Ukrajinu. Potom je i Ministarstvo vanjskih poslova, u kome se takođe nalaze poslanici ovih političkih partija, dalo dozvolu. Zahtjev je došao od ministra kome sam rekao da zatraži mišljenje od Predsjedništva, koje nema nadležnosti da odlučuje i da ima moju podršku da ne da potpis za izvoz naoružanja. Međutim, Tučić podnosi ostavku i prenosi ovlaštenje na druge, a time i odgovornosti", rekao je Ivanić.

Tučićevu ostavku Ivanić je okarakterisao kao kukavički čin, dodajući da je Tučić to učinio jer se plaši odgovornosti i mogućih tužbi.

"Izvoz naoružanja iz Bosne i Hercegovine Ukrajini je štetan, jer će dovesti u pitanje isporuku gasa, besplatno školovanje za više od 70 studenta iz BiH u Rusiji, niz ugovora koji se donose za poljoprivredne proizvođače iz RS-a i FBiH i zbog toga nije vrijedno da se sve ovo dovede u pitanje", smatra Ivanić.