Atraktivne destinacije
91

Banja Luka i Istočno Sarajevo proglašeni turističkim mjestima RS

Piše: M. N.
Banja Luka (Foto: E. M./Klix.ba)
Banja Luka (Foto: E. M./Klix.ba)
Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske proglasilo je Banju Luku i Istočno Sarajevo turističkim mjestima RS-a zahvaljujući broju turista, kulturno-zabavnim sadržajima i šarolikoj ponudi kojom su zadovoljili kriterije.

Ovo je otvorilo niz mogućnosti za dodatni razvoj turizma, ulaganja, ali i povećanje visine boravišne takse.

Kako je saopćeno iz ovog ministarstva, u skladu sa Zakonom o turizmu, proglašenje turističkog mjesta vrši se na osnovu kvantitativnih i kvalitativnih kriterija.

"Kvantitativni kriteriji procjenjuju se na osnovu podataka o obimu turističkog prometa (broj dolazaka i noćenja turista) na području jedinice lokalne samouprave u posljednjoj godini koja prethodi godini u kojoj se vrši proglašenje turističkog mjesta. Kvalitativni kriteriji se procjenjuju na osnovu stepena izgrađenosti turističke infrastrukture (turistička signalizacija, prirodna i kulturna baština, turistički proizvodi i dr) i turističke suprastrukture (hoteli, moteli, pansioni, hosteli, seoska domaćinstva, restorani i dr) na području jedinice lokalne samouprave. Rješenja kojim su gradovi Banja Luka i Istočno Sarajevo proglašeni turističkim mjestima u RS donesena su na period od pet godina nakon čega podliježu reviziji, saopćeno je iz Ministarstvo trgovine i turizma RS.

Banja Luku je za turističko mjesto predložio gradonačelnik Igor Radojičić, a Turistička organizacija ovog grada podržala je inicijativu kazavši kako Banja Luka za ista jeste prava turistička destinacija. Broj turista koji posjećuju ovaj bh. grad se povećava, a u 2017. godini zabilježen je rekord. Grad na vrbasu posjetilo je 84.153 turista, a registrovano je 128.791 noćenje gostiju. Najviše gostiju bilo je u decembru, mjesecu koji je obilježen Zimzogradom u okviru kojeg se organizuje niz kulturnih, obrazovnih i zabavnih manifestacija u centru grada.

Osim spektakularnih proslava Nove godine, mlade turiste privlače i muzički festivali Demofest i Fresh Wave. Ovaj bh. grad kao adrenalinsku turističku destinaciju promovisala je i Facebook stranioca Nacionalne geografije koje je objavila video o poduhvatu na 200 metara iznad provalije u kanjonu tijesno. Očekuje se porast broja turista otkako je Ryanarair uveo linije za Štokholm, Brisel i Memingen sa Međunarodnog aerodroma Banja Luka.

Broj turista povećava se i u Istočnom Sarajevu, a pogotovo u zimskom periodu zahvaljujući ponudama na Jahorini i Ravnoj planini. Tu je i Festival '84, u okviru Egzita koji se održava u martu i posjeti ga više od 20.000 ljudi iz 20 zemalja svijeta.