Tenis
10

ATP Metz: Garcia Lopez i treći put bolji od Džumhura

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Guillermo Garcia Lopez je sa 2:1 u setovima (5:7, 6:2, 6:1) savladao Damira Džumhura u prvom kolu ATP 250 turnira u francuskom Metzu nakon sat i 39 minuta igre.

Damir je konstantno napadao backhand protivnika, što je dalo rezultata u prvom setu u kojem je viđena prava revija breakova. Već u trećem gemu je napravio break, a Španac je uz veliku pomoć mreže došao do break lopte već u sljedećem gemu i uzvratio re-breakom.

Nakon što je Garcia Lopez bio siguran na svoj servis, u šestom gemu je imao tri break lopte, ali Džumhur je spasio sve tri i izjednačio na 3:3. Potom je u narednom servis-gemu Damir imao tri break lopte i iskoristio je prvu za vodstvo 4:3.

No, odmah je i Garcia Lopez dobio priliku uzvratiti re-breakom i iskoristio je odmah prvu od dvije break-lopte za 4:4, a potom je bio siguran na svom servisu i došao je na samo jedan gem od osvajanja prvog seta. Ipak, Džumhur je, uz malo sreće, došao do 5:5 na svoj servis, a potom već u narednom gemu napravio break sa nulom i došao u priliku da servira za set, što je i učinio iskoristivši prvu set-loptu za 7:5 nakon 47 minuta igre.

Nakon što su oba tenisera osvojili uvodne gemove u drugom setu, prvi do breaka je došao Džumhur, koji je iskoristio prvu od tri break lopte za vodstvo od 2:1. No, kao što je bio slučaj i u prvom setu, odmah je i španski teniser dobio dvije prilike za re-break, a iskoristio je već prvu i poravnao rezultat na 2:2.

U šestom gemu Garcia Lopez je dobio dvije prilike za novi break, što je i učinio, a potom je bio siguran na svom servisu za 5:2. Garcia Lopez je potom iskoristio drugu set loptu na Damirov servis i slavio sa 6:2 nakon samo 28 minuta igre.

U trećem setu igra našeg najboljeg tenisera se totalno raspala. Garcia Lopez je napravio dva breaka u drugom i šestom gemu za sigurnih 6:1 nakon samo 23 minute igre.

Garcia Lopez je dobio i prethodna dva duela sa 2:0, 2015. godine u Zagrebu bilo je 6:1, 6:1, a prije mjesec dana u Winston Salemu je bilo 7:6(0), 6:1.

U drugom kolu Garcia Lopez će igrati protiv četvrtog nosioca turnira Gillesa Simona.