Tenis
93

Prokockao čistu pobjedu: Džumhur ispao od Karlovića u drugom kolu Beča

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Damir Džumhur je ispao u drugom kolu ATP 500 turnira u Beču izgubivši od Ive Karlovića rezultatom 2:1 u setovima nakon dva sata i deset minuta igre.

Džumhur je veliku priliku propustio u prvom setu. Nakon što nije bilo nijedne prilike za break u prvih 12 gemova, prvi set je otišao u tie-break.

Prvi u tie-breaku je pogriješio 211 cm visoki Karlović, koji jednu laganu loptu na mreži šalje u aut za Džumhurovu prednost od 4:2. Damir je potom poveo i sa 5:3 i imao je servis za dobijanje tri vezane set-lopte, no Karlović je uzvratio mini-breakom i u tom trenutku činilo se da je set riješen.

Ipak, pri rezultatu 5:5 Džumhur pravi novi mini-break i dobija set loptu na dva svoja servisa. Div sa Šalate potom pravi dva mini-breaka i rješava servisom prvi set u tie-breaku rezultatom 7:6(6) nakon 47 minuta igre.

U petom gemu drugog seta vidjeli smo prvu priliku za break u meču, a imao je Džumhur. Karlović je napravio duplu servis-grešku i poklonio break našem najboljem teniseru. Već u narednom gemu hrvatski teniser je imao break-loptu, ali je Džumhur uspio spasiti i povesti sa 4:2.

Damir je dobio još jednu break-loptu u sedmom gemu, ali se Karlović spasio odserviravši as iz drugog servisa. Džumhr je bio siguran na svoja naredna dva gema i riješio drugi set u svoju korist rezultatom 6:4 nakon 33 minute igre.

Odmah u prvom gemu trećeg seta Džumhur je dobio dvije vezane prilike za break, iskoristivši drugu za vodstvo od 1:0, a potom je sa nulom osvojio svoj servis-gem za 2:0. Karlović je nakon sljedećeg gema zatražio medicinski time-out i nakon njega se mnogo teže kretao. To je iskoristio Džumhur i napravio i drugi break u petom gemu, potom bio siguran na svoj servis i poveo sa 5:1 i tada se činilo da će Damir bez problema proći u četvrtfinale.

Džumhur je servirao za meč pri rezultatu 5:2, no Karlović je iskoristio prvu break-loptu i smanjio na 5:3, a potom bio siguran na svoj servis za 5:4. Damir nije iskoristio ni drugu priliku za osvajanje meča na svoj servis, dozvolivši Karloviću da napravi još jedan break za 5:5. Potom su oba tenisera osvojila gemove na svoje servise i meč je odlučen u tie-breaku.

U tie-breaku prvi do mini-breaka stigao je Karlović i poveo sa 2:0. Potom je Karlović bio siguran na svoj servis, a onda Damir pravi još jednu grešku za vodstvo Hrvata od 5:2. Karlović je dobio dva servisa kojim je mogao riješiti meč, ali Džumhur odmah pravi mini-break, nakon čega Karlović servira as za 6:3 i tri vezane meč-lopte. Džumhur je sa svoja dva servisa došao do 6:5, ali Karlović winnerom rješava meč rezultatom 7:6(5) u trećem setu nakon 49 minuta igre.

Karlović će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz duela Hačanov - Basilašvili.