Aktuelna tema
24

Proslavljeni sudija objasnio da je Liverpoolu nanesena velika nepravda zbog Van Dijka

K. H.
Proslavljeni engleski sudija Dermot Gallaghe kaže da je golman Evertona Jordan Pickford trebao dobiti crveni karton zbog užasnog starta nad Virgilom Van Dijkom, zbog kojeg će nizozemski defanzivac odsustvovati s terena najmanje sedam mjeseci.
Pomenuti duel desio se u meču između Evertona i Liverpoola kada je Pickford žestoko uletio u noge Van Dijku, a kako je ranije svirana nedozvoljena pozicija, sudija nije mogao svirati očit penal za Redse i golman Karamela je prošao bez bilo kakve sankcije.

Upravo zbog toga, kolege iz engleske kontraktirale su poznatog engleskog sudiju - Dermota Gallaghera, koji je sudio od 1992. do 2007. godine, pa su ga pitali kakvu odluku je trebao donijeti sudija Michael Oliver.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

"Nasrtanje Pickforda na Van Dijka je prije svega prekršaj na crveni karton. Nevjerovatno je da ovakav start prođe bez kazne", rekao je Gallagher i nastavio:

"VAR prvo treba provjeriti da li je bila nedozvoljena situacija jer je napad mogao rezultirati penalom, a nakon što se to utvrdi, idemo na drugi korak, a to je: Da li ima kazne za igrača koji je nakon svega napravio prekršaj? Nedozvoljena pozicija je bila, to je očito, penal nije zbog ofsajda, a treći je da li je golman Evertona počinio težak prekršaj i treba li ga kazniti crvenim kartonom. Što se mene tiče, definitivno da", kazao je ovaj sudija.

Za kraj, rekao je šta bi on uradio da je bio na terenu.

"Siguran sam da je VAR analizirao prva dva koraka, a da je treći zanemario, misleći da je sve gotovo tako što je Van Dijk bio u nedozvoljenoj poziciji. Sudija je trebao isključiti Pickforda i dosuditi indirektan udarac za Everton, jer Liverpool nije mogao dobiti penal", kazao je Gallagher.

Podsjećamo, meč između Evertona i Liverpoola završen je rezultatom 2:2.