sport
29

Pobjednik biciklističke utrke na Festivalu "Valterise" Filip Polc

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je danas uspješno završen Festival urbanih ekstremnih sportova "Valterise" biciklističkom utrkom "Valter Downtown", čiji je start bio na Zmajevcu, a cilj kod Vijećnice. Pobjednik utrke je Filip Polc, koji inače nastupa za Red Bull.

Polc je stazu dugu 1.300 metara završio za dvije minute i devet sekundi. Drugo mjesto je pripalo Miranu Vauhu iz slovenije, a treće Alešu Virtiču, također iz Slovenije. Od žena najbrža je bila Dubravka Družeta, koja je na cilj stigla za tri minute i 14 sekundi. Nagradni fond za bicikliste iznosio je više od 2.000 eura.

Festival koji se održava na lokalitetu sarajevskog Zmajevca (na poligonu unutar kasarne "Mustafa Hajrulahović Talijan") zvanično otvoren je u petak navečer partijem dobrodošlice i projekcijama kratkih filmova, nakon čega su u protekla dva dana održana brojna takmičenja u disciplinama skateboard, BMX, inline skating, bouldering, parkour, slackline...

Na ovogodišnjem Festivalu učešće je uzelo više od 100 takmičara iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Crne Gore...

Organizator Festivala je Nevladina organizacija "Horizont", formirana sa ciljem popularizacije biciklizma i drugih extremnih sportova, kao i promocije bosanskohercegovačkih prirodnih potencijala.