sport
105

Najbolji biciklisti svijeta napravit će spektakl u Sarajevu

Klix.ba
Glavni grad BiH ovog augusta će biti centar još jednog spektakularnog događaja - Festivala urbanih ekstremnih sportova Valterise.

Organizator festivala je nevladina organizacija Horizont, koja je do sada organizovala pet uspješnih biciklističkih utrka kroz sarajevske mahale "Das is Valter".

Ovogodišnji festival i Valter kamp održat će se od 23. do 25. augusta na Zmajevcu. Osim takmičenja, svi prisutni, među kojima su najbolji regionalni vozači, moći će učestvovati u radionicama iz disciplina MTB downtown (trka niz sarajevske mahale), skateboard, BMX (trikovi na rampama), inline skating (trikovi na rampama), bouldering (penjanje na vještačkim stijenama), parkour (penjanje uz zidove) i slackline (balansiranje na traci).

Osim takmičarskog i edukativnog dijela, festival će sadržavati i zabavni dio u okviru kojeg će biti upriličene projekcije kratkih filmova, zabave uz DJ-eve i izložba fotografija s raznih takmičenja širom BiH i svijeta, autora Zlatana Kurte.

Ovo je prvi domaći festival ovog tipa koji za cilj ima okupljanje regionalnih takmičara svih disciplina na jednom mjestu.

I ove godine Valter Downtown utrka uključuje najveći regionalni fond nagrada, koje će biti dodjeljivane i u ostalim takmičarskim disciplinama.

Poseban gost festivala Valterise je jedan od najpoznatijih downhill vozača svijeta Filipa Polca. Ovaj Slovak je učesnik svih svjetskih downhill takmičenja, a specijalnost su mu downtown trke. Često se nalazio na pobjedničkim podijima.