sport
35

Sve spremno za spektakularni Festival urbanih ekstremnih sportova Valterise

Piše: D. B.
Foto: D. S./Klix.ba
Nevladina organizacija Horizont, formirana sa ciljem popularizacije biciklizma i drugih ekstremnih sportova, nakon pet uspješno organizovanih biciklističkih trka kroz sarajevske mahale Das ist Valter, ove godine na domaću scenu i užareni sarajevski asfalt donosi još jedan spektakl. Riječ je o Festivalu urbanih ekstremnih sportova Valterise, koji će se održati od 23. do 25. augusta.

Ove će godine na lokalitetu sarajevskog Zmajevca, gdje se nalazi kasarna Mustafa Hajrulahović Talijan, u sklopu poznatog Valter kampa, Festival na jednom mjestu ponuditi takmičenja i workshope u disciplinama MTB downtown, skateboard, BMX, inline skating, bouldering, parkour i slackline.

Također, u sklopu Festivala bit će organizovan filmski i zabavni dio, gdje će biti upriličene projekcije kratkih filmova ove tematike, zabava uz domaće DJ-eve, kao i izložba fotografija. Riječ je o fotografijama sa raznih takmičenja širom naše zemlje ali i svijeta, koje prikazuju najzahtjevnije ekstremne sportove, zabilježene okom Zlatana Kurte.

Inače, ovo je prvi domaći festival ovog tipa koji za cilj ima okupljanje regionalnih takmičara svih navedenih disciplina na jednom mjestu.

I ove godine Valter Downtown utrka uključuje najveći regionalni fond nagrada, koje će biti dodjeljivane i u ostalim takmičarskim disciplinama.

Ove godine na trci Valter, koja je u sklopu festivala Valterise, gost će biti jedan od najpoznatijih downhill vozača svijeta Filip Polc. Mladi Slovak nastupa pod Red Bull bojama, što dovoljno govori o tome da se radi o talentovanom vozaču. Polc je učesnik svih svjetskih downhill takmičenja, specijalnost su mu downtown trke, a često se nalazio na pobjedničkim podijima.

Da li će tako biti i u Sarajevu, bit će odlučeno na trci, gdje ga dočekuju najbolji regionalni vozači na čelu sa prošlogodišnjim pobjednikom Alešom Virtičem.

Festival je najavljen današnjom konferencijom za medije, a tom prilikom je prikazana i mala demonstracija onoga što očekuje one koji svoje vrijeme odluče provesti prateći uzbudljiva takmičenja.