sport
0

Festival urbanih ekstremnih sportova - Valterise od 23. do 25. augusta

Piše: Zlatan Kurto
Nevladina organizacija "Horizont", formirana sa ciljem popularizacije biciklizma i drugih extremnih sportova, kao i promocije bosanskohercegovačkih prirodnih potencijala i ove godine na domaću scenu i užareni sarajevski asfalt donosi još jedan spektakl, nešto drugačiji od onoga što su do sada radili, a riječ je o Festivalu urbanih ekstremnih sportova - Valterise.
Foto: Zlatan Kurto
Foto: Zlatan Kurto

NVO Horizont je osnovala grupa entuzijasta, a čine je uspješni mladi ljudi koji u svom svakodnevnom poslu nastoje pratiti i držati korak sa pozitivnim svjetskim društvenim i poslovnim trendovima.

Organizacija djeluje već šest godina, a iza sebe imaju neke od najznačajnijih domaćih sportskih i turističkih projekata (bar onih biciklističkih) koji su postali poznati i popularni čak u regionu.

S obzirom da su osnovani sa idejom popularizacije biciklizma, i to onog brdskog, NVO Horizont je organizovao prvu međunarodnu downhill trku pod nazivom “Prva DH ofanziva”, koja se održala 2008. godine na Igmanu, koja je okupila oko 40 takmičara, što se po kritikama takmičara, gostiju i gledalaca pokazao kao odličan temelj za nešto više.

Naredne dvije godine gradi se “Valter” brend sa prvom regionalnom downtown trkom - “Das Ist Valter”, koja pravila brdskog downhilla prenosi u grad, a sve se dešava u Starom gradu niz poznate sarajevske mahale sa preko 70 takmičara iz regije.

U međuvremenu, organizacija sa svojim članovima na lokalitetu Barice/Čavljak, gradi prvu registrovanu DH biciklističku stazu u Bosni i Hercegovini na kojoj je održana četvrta trka "Das ist Valter - Back to the woods". Na startu trke se pojavio do sada največi broj takmičara, a paralelno se odvijala i XC (crosscountry) trka organizovana u saradnji sa MTBA asocijacijom.

Foto: Zlatan Kurto
Foto: Zlatan Kurto

Prošle godine, Das Ist Valter IV se ponovo vraća u grad, na stazu niz mahale Vratnika sa nekim malim izmjenama. Sa najvećim brojem učesnika do sada, te gostom trke Michael Marosijem legendom ovog sporta, ovo je bila najposječenija trka do sada i medijski najpopraćenija.

Popratni sadržaji ove trke bila je radionica sa Michalom Marosijem i projekcija njegovog posljednjeg dokumentarnog filma.

Između organizacije takmičenja, NVO Horizont je uključen i u druge projekte i razvojne sportske potencijale Sarajeva i BiH. Zbog stečene reputacije u organizaciji trka i izgradnji staza za downhill, NVO Horizont je potpisala memorandum o izgradnji novog turističkog proizvoda Bosne i Hercegovine Sarajevo Olympic Bike Park, usmjerenog prema turistima koji uživaju u vožnji biciklom kroz prirodu. Radi se o projektu biciklisitičkih staza koje će povezivati olimpijske planine Bjelašnicu, Igman, Jahorinu i Trebević, a u sklopu kojih će biti i Bike Park sa Downhill i Freeride stazama, kao i dječijim bike skill poligonom.

Takav jedan poligon je demonstriran i isproban u sklopu obilježavanja Svjetskog dana okoliša početkom juna, gdje je NVO Horizont organizovao edukativnu radionicu i usavršavanje biciklističkih vještina za mlade iz SOS Dječijeg sela Sarajevo i najmlađe bicikliste prolaznike koji su se našli na Vilsonovom šetalištu.

Foto: Zlatan Kurto
Foto: Zlatan Kurto

Ove godine, na lokalitetu sarajevskog Zmajevca u sklopu poznatog Valter kampa, od 23. do 25. augusta, NVO Horizont organizuje Valterise - festival urbanih i ekstremnih sportova koji će na jednom mjestu ponuditi takmičenja i workshopove u disciplinama - MTB downtown, skateboard, BMX, inline skating, rock climbing, parkour i slackline.

Također, u sklopu ovog festivala bit će organizovan filmski i zabavni dio, gdje će se biti projekcije filmova ove tematike, zabava uz domaće DJ-ve, izložba fotografija i još mnogo toga.

Ujedno, ovo je prvi domaći festival ovog tipa koji za cilj ima okupljanje regionalnih tekmičare svih navedenih disciplina na jednom mjestu. I ove godine Valter Downtown utrka uključuje najveći regionalni fond nagrada, a nagrade će biti dodjeljivane i u ostalim takmičarskim disciplinama. Više informacija potražite na www.valterise.ba.