Inspiracija za milione djevojčica
90

Olimpijadu u Londonu obilježile su žene

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Olimpijske igre u Londonu bile su prve u historiji na kojima su žene nastupile u 204 reprezentacije i u svih 26 sportova.

Svoje takmičarke poslale su i konzervativne zemlje poput Saudijske Arabije, Bruneja i Katara, što je okarakterisano kao veliki događaj u svijetu olimpijskog sporta, piše AFP.

Džudistkinja Wojdan Shaherkani, kojoj je bilo zabranjeno da nastupa s hidžabom, priznala je da je oduševila pažnja koju je privukla kao prva Saudijska koja se takmiči na OI.

Iako je borbu izgubila za samo 82 sekunde, učešće na Olimpijadi za nju je bilo posebno iskustvo. Sada s radošću očekuje naredne OI u Rio de Janeiru 2016. godine. Uvjerena je da će potaknuti i druge žene u svojoj zemlji da ubuduće učestvuju na prestižnim takmičenjima. Isto želi i njena sunarodnjakinja Sarah Attar.

Predsjednik Svjetske bokserske asocijacije (AIBA) Wu Ching-Kuo oduševio se ženskim učesnicima u ovom sportu, koji se prvi put našao na programu olimpijskih igara i opravdao očekivanja. Izjavio je kako treba raditi na omasovljenju ovog sporta, te da za to imaju četiri godine do Olimpijade u Riju.

Tri od pet najvećih delegacija, Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija, imale su više ženskih nego muških takmičara. Američke sportistkinje su osvojile 29 od 46 medalja svoje zemlje, a Kineskinje 20 od ukupno 38 zlata.

Za olimpijke, baš kao i olimpijce na Igrama se sve svodi na izazove i vještine, tako da nemaju baš puno vremena da brinu o svom izgledu.

Džudistkinja iz SAD-a Kayla Harrison ipak prigovara društvu zbog prevelikog pritiska.

"Mislim da je društvo previše tereta stavilo na ženska pleća. One moraju brinuti i o tome kako izgledaju i šta su obukle i mislim da je najbolje što možemo uraditi da se tome odupremo da postanemo jake takmičarke", smatra Harrison. "Nije važno kako izgledate ako ste osvojile zlato."

Ova američka sportistkinja je kao tinejdžerka bila žrtva seksualnog napastvovanja.

"Sjajno je kad možete reći da ste jaka i samouvjerena mlada žena, koja je uz to i olimpijska šampionka", kaže Kayla. "Nadam se da će to biti inspiracija za milione djevojčica."