{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi put u historiji sve zemlje šalju žene na Olimpijske igre

T
13.7.2012. u 08:01
0
31
Prvi put u historiji sve zemlje šalju žene na Olimpijske igre
0
Prvi put u historiji sve zemlje šalju žene na Olimpijske igre
Na Olimpijskim igrama koje 27. jula počinju u Londonu prvi će put u historiji sve zemlje učesnice u svojim sastavima imati i sportistkinje.
Rezultat je to senzacionalnog preokreta do kojeg je došlo u četvrtak kad je i Saudijska Arabija odlučila otvoriti vrata olimpijske reprezentacije ženama. Konzervativnu muslimansku kraljevinu u britanskoj će prijestolnici tako predstavljati judašica Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shahrkhani i atletičarka Sarah Attar.

Još se u srijedu Saudijska Arabija držala svoga stava da je na Olimpijskim igrama trebaju predstavljati isključivo muškarci, ali u četvrtak je nakon mukotrpnih pregovora s Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO) napokon popustila. Još ranije su to napravili i olimpijski odbori Katara i Bruneja, jedinih zemalja uz Saudijsku Arabiju koje u olimpijskoj historiji nije predstavljala nijedna sportistkinja.

Nijedna od spomenutih dviju saudijskih sportistkinja nije ispunila normu za nastup u Londonu, ali im je MOO uručio posebnu pozivnicu.

"Tražili smo sportistkinje koje su najbliže normi i to su bile Shahrkhani i Attar. Blisko smo sarađivali s Olimpijskim odborom Saudijske Arabije i sretan sam što su naši kontinuirani pregovori doveli do sporazuma", naglasio je predsjednik MOO-a Jacques Rogge.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koji nogometni klub iz BiH će najdalje proći u evropskim takmičenjima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: