Rezime 6. kola
2

Zrinjski napravio važan korak ka tituli prvaka, Sloboda sama sebi zakomplikovala situaciju

Piše: K. H.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Proteklog vikenda odigrano je 6. kolo Lige za prvaka BiH i Lige za opstanak, a na šest odigranih susreta gledaoci su vidjeli čak 16 pogodaka. Važnu pobjedu u borbi za titulu prvaka upisao je Zrinjski protiv Radnika, dok je GOŠK pobjedom protiv Slobode u Tuzli gotovo osigurao opstanak u društvu najboljih.

Liga za prvaka BiH

Ekipa Zrinjskog pogotkom bivšeg nogometaša Željezničara Samira Bekrića stigla je do veoma važne pobjede u Bijeljini protiv domaćeg Radnika, a konačan rezultat glasio je 2:1 za Plemiće. Izabranike Bake Sliškovića poslije meča dodatno je obradovala informacija da je direktni konkurent za titulu prvaka Željezničar poražen od Krupe rezultatom 2:0, u meču koji je počeo 30 minuta nakon one u Bijeljini, a nakon kojeg su povećali svoje vodstvo na tabeli na tri boda.

Zrinjski će do kraja sezone igrati na svom stadionu protiv Širokog Brijega i Krupe, a već u narednom kolu očekuje ih gostovanje kod Željezničara na Grbavici, a nakon toga i Sarajevu na stadionu Asim Ferhatović Hase.

Željezničar je protiv Krupe, drugu godinu u nizu i drugi put u jednom od ključnih trenutaka, odigrao možda i najlošiju utakmicu ove sezone, a Plavi su na kraju poraženi rezultatom 2:0. Slobodan Starčević odlično je pripremio svoje igrače za duel protiv protivnika s kojim će igrati i u finalu Kupa BiH, a ukoliko se žele vratiti u borbu za sami vrh, izabranici Admira Adžema u petak će biti pod imperativom pobjede protiv Plemića na Grbavici.

Ekipa Sarajeva savladala je Široki Brijeg na Koševu rezultatom 2:0 u direktnom duelu dvije ekipe koje se bore za treću poziciju i mjesto koje sigurno vodi u Evropsku ligu. Bordo tim je do pobjede stigao u drugom poluvremenu i sada su na samo dva boda od ekipe s Pecare te će se do kraja sigurno voditi velika bitka i jedan bod mogao bi odlučiti putnika na evropsku scenu.

Rezultati 6. kola:

Radnik - Zrinjski 1:2 Krupa - Željezničar 2:0 Sarajevo - Široki Brijeg 2:0

Tabela Lige za prvaka :

Liga za opstanak

Ekipa GOŠK-a napravila je veoma važan korak ka opstanku u društvu najboljih, a oni su kao gosti savladali vidno umornu Slobodu rezultatom 2:1 čime su bodovnu razliku sa Čelikom povećali na osam bodova i četiri kola prije kraja prvenstva samo čudo može izbaciti GOŠK iz Premijer lige. Sloboda je nedavno ispala i iz Kupa BiH nakon što ih je Željezničar porazio rezultatom 4:1 na Tušnju pa će do kraja prvenstva voditi veliku bitku sa crno-crvenim iz Zenice za opstanak u društvu najboljih.

Čelik, kojem su bodovi u svakom kolu prijeko potrebni, remizirao je na domaćem terenu s Borcem. Gosti iz Banje Luke poveli su u 54. minuti kada je strijelac bio Kunić, a samo deset minuta kasnije Nikolić je pogodio za konačnih 1:1, što ipak nije moglo zadovoljiti navijače na Bilinom polju s obzirom na situaciju u koju se klub doveo.

Do kraja prvenstva Čelik će igrati sa Slobodom na svom terenu, a u sljedećem kolu očekuje ih gostovanje kod GOŠK-a, dok će Tuzlaci na svom terenu dočekati otpisani Vitez.

U trećem susretu Lige za opstanak Mladost je kao gost savladala Vitez rezultatom 2:1, a sve vrijedno pomena desilo se u prvom poluvremenu kada su domaći preko Ivičića stigli u vodstvo, a potom su Mujagić u 23. i Mišić u 32. minuti donijeli pobjedu gostima iz Doboj Kaknja.

Rezultati 6. kola:

Čelik - Borac 1:1 Vitez - Mladost 1:2 Sloboda - GOŠK Gabela 1:2

Tabela Lige za opstanak:

Nakon ukupno 28 odigranih utakmica u Premijer ligi BiH vodeći na listi najboljih strijelaca su još uvijek Mersudin Ahmetović i Miloš Filipović, koji u posljednje vrijeme ne zabijaju golove toliko čest, kao i Goran Zakarić koji ima jedan pogodak manje od ovog dvojca. Ipak, Zakarić je nedavno postigao hat-trick u Tuzli protiv Slobode kojim je odveo Željezničar u finale Kupa BiH, a pored njih, Nemanja Bilbija i Luka Menalo postigli su po 11 pogodaka, odnosno Krste Velkoski koji ima devet. Fajić je postigao sedmi pogodak za Krupu, Mujagić šesti za Mladost, a šesti pogodak postigao je i Stevo Nikolić.