Liga za prvaka BiH
552

Sarajevo pobijedilo Široki autogolom Markovića i pogotkom Sarića

Piše: D. B.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U 6. kolu Lige za prvaka BiH Sarajevo i Široki Brijeg su odigrali derbi na stadionu Asim Ferhatović Hase, a pobjeda je pripala Bordo ekipi rezultatom 2:0.

Trener FK Sarajevo Husref Musemić je odlučio da od prve minute utakmice zaigraju Pavlović, Šabanović, Sarić, Ahmetović, Velkoski, Hebibović, Mujakić, Bekić, Crepulja, Adukor i Halilović, dok je šef stručnog štaba NK Široki Brijeg Goran Sablić priliku dao Bilobrku, Matiću, Barišiću, Dini Ćoriću, Ćorluki, Josipu Ćoriću, Lončaru, Begonjia, Braliću, Bagariću i Markoviću.

Nakon početnog ispitivanja snaga zaprijetili su Širokobriježani u 6. minuti preko Josipa Ćorića čiji je udarac završio iznad gola Sarajeva. Potom inicijativu preuzimaju domaći, a Bekićev udarac iz 10. minute nije bio dovoljno precizan.

Isti igrač je ubacio loptu u šesnaesterac u 13. minuti, no, Halilović je nije dobro zahvatio te ju je poslao izvan okvira gola. Solidnu akciju Bordo ekipe šest minuta kasnije završio je Hebibovića udarcem direktno u golmana Bilobrka. Čuvar mreže Širokog Brijega je u 21. minuti zaustavio i šut Halilovića.

U 31. minuti je Musemić bio primoran napraviti prvu izmjenu te je povrijeđenog Bekića zamijenio Hodžić, a druga je uslijedila šest minuta kasnije kada je umjesto povrijeđenog Crepulje zaigrao Stanojević.

Prvo poluvrijeme je završeno bez pogodaka.

U nastavku utakmice, tačnije u 50. minuti, Lončar je imao priliku za pogodak, ali je Pavlović odličnom odbranom sačuvao svoju mrežu.

Trener gostujućeg tima Sablić je napravio izmjenu u 53. minuti kada je na teren umjesto Barabana poslao Bagarića. Igrala se 55. minuta kada je Hebibovićev udarac završio iznad gola tima s Pecare. Potom je uslijedila nova izmjena, a Peko dobio priliku umjesto Ćorića u ekipi Širokog.

Malobrojni navijači Sarajeva koji su bili prisutni na utakmici imali su razloga za radost u 58. minuti kada je njihov tim poveo 1:0 autogolom Markovića. Nogometaš Širokobriježana je "završio" dobru akciju Sarajeva.

Široki je pokušao uzvratiti, u 66. minuti je šansu imao Ćorluka, ali je njegov pokušaj osujetio Halilovi. Minut kasnije Matić upućuje neprecizan udarac nakon kornera za goste.

Novu šansu za gol imao je Hebibović u 69. minuti, ali je Bilobrk bio na visini zadatka. Ipak, golman Širokobriježana je bio potpuno nemoćan u 71. minuti kada je pogodio Sarić za 2:0 u korist Sarajeva.

Uslijedile su dvije izmjene, po jedna na obije strane. Wagner je zamijenio Matića, a Mustafić je zaigrao umjesto Halilovića.

U 82. minuti je Pavlović još jednom dobro intervenisao odbranivši Wagnerov udarac, dok je njegov kolega na drugoj strani Bilobrk spriječio pogodak Hebibovića. Novi pokušaj Wagnera je šest minuta kasnije ponovo osujetio Pavlović.

Sarajevo je privelo utakmicu kraju i upisalo pobjedu nad Širokim Brijegom, odnosno tri veoma važna boda u borbi za Evropu.

Bordo ekipa je četvrta na tabeli s 47 bodova, dok trećeplasirani Široki Brijeg ima 49 bodova. Drugi je Željezničar s 59 bodova, a prvi Zrinjski koji ima 62 boda.

Recimo i da na ovoj utakmici nije bilo navijačke grupe Horde zla, koja zbog loših rezultata i rada čelnika kluba bojkotuje utakmice. Neki od njih su danas umjesto odlaska na utakmicu posjetili grob Vedrana Puljića, navijača ubijenog u Širokom Brijegu 2009. godine.