Rezime 1. kola
0

Zrinjski i Željezničar nastavili borbu za titulu, sjajna posjeta u Ligi za prvaka

Piše: N. K.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Proteklog vikenda odigrane su utakmice 1. kola Lige za prvaka i Lige za opstanak BiH, koje su brojnim bh. ljubiteljima fudbala, koji su pohodili stadione, donijele dobre mečeve i čak 26 postignutih golova.

Liga za prvaka BiH

Lider na tabeli Zrinjski na stadionu Pod Bijelim brijegom, pod palicom novog šefa stručnog štaba Blaža Sliškovića pobijedio je Krupu s visokih 4:0 golovima Mešanovića, Bilbije, Todorovića i Mladena te tako održao bod prednosti u odnosu na Željezničar.

Plavi su također postigli četiri gola, ali i primili dva od Slobode. Bila je to spektakularna utakmica koju je posmatralo čak 13.500 gledalaca koji su prethodno prisustvovali otvaranju nove istočne tribine. Noć je obilježio i najbolji strijelac lige Ivan Lendrić koji je upisao hat-trick, a za ekipu Slavka Petrovića četvrti gol postigao je Srđan Stanić. Za Tuzlake su pogađali Zec i Subić.

Sarajevo i Radnik podijelili su bodove na Koševu odigravši neriješeno 1:1. Oba gola pala su u prve dvije minute kada je Bekić doveo Bordo tim u vodstvo, a onda je Okić poravnao rezultat u sljedećem napadu.

Rezultati 1. kola Lige za prvaka BiH:

Zrinjski - Krupa 4:0 (2.000 gledalaca) Željezničar - Sloboda 4:2 (13.500 gledalaca)

Sarajevo - Radnik 1:1 (5.500 gledalaca)

Tabela:

Liga za opstanak BiH

Široki Brijeg uvjerljivo je savladao fenjeraša Olimpic rezultatom 5:1. Trostruki strijelac za domaće bio je Menalo, a u listu strijelaca za domaće upisali su se još Zlomislić i Sivrić, dok je počasni gol za Sarajlije postigao Osmanović.

Mladost i Čelik su u lokalnom derbiju podijelili bodove u jednoj sjajnoj utakmici. Brkić dva puta i Kuzmanović pogađali su za domaće, a Karić, Dilaver i Brković u posljednjoj minuti bili su strijelci za Zeničane.

Golovima Kapetana i Vidovića, Vitez i Metallege odigrali su neriješeno u utakmici s najmanjim brojem gledalaca (500) proteklog vikenda.

Rezultati 1. kola Lige za opstanak BiH:

Široki Brijeg - Olimpic 5:1 (800 gledalaca) Mladost - Čelik 3:3 (800 gledalaca) Vitez - Metalleghe 1:1 (500 gledalaca)

Tabela:

Lista strijelaca

Napadač Željezničara Ivan Lendrić uvjerljivo je vodeći strijelac Premijer lige Bosne i Hercegovine sa 16 golova ove sezone, pet više od Sulejmana Krpića, bivšeg fudbalera Slobode koji sada nastupa u švedskom AIK-u.

Napadač Radnika Marko Obradović ostao je na deset pogodaka ove sezone, dok su Mersudin Ahmetović (Sarajevo), Elvir Koljić (Krupa) i Jasmin Mešanović (Zrinjski), postigli po devet pogodaka.