Rezime 4. kola PL
10

Željezničar preuzeo lidersku poziciju, Zrinjski pao u Zenici, a Sarajevo opet razočaralo

Piše: K. H.
Igrači Čelika slave pobjednički pogodak (Foto: E. M./Klix.ba)
Igrači Čelika slave pobjednički pogodak (Foto: E. M./Klix.ba)
Proteklog vikenda odigrano je 4. kolo Premijer lige BiH, a pobjedom u Ugljeviku protiv Zvijezde 09 Željezničar je preuzeo lidersku poziciju na tabeli. Sloboda je savladala Tuzla City u gradskom derbiju, Sarajevo je remiziralo s GOŠK-om, dok je aktuelni prvak Zrinjski poražen u Zenici od Čelika.

Četvrto kolo otvoreno je utakmicom između Krupe i Mladosti. Domaći su bili izraziti favoriti u ovom meču, što su na početku utakmice i pokazali stigavši u vodstvo od 2:0, ali se Mladost nije predala i do kraja meča postigla je dva pogotka, te je stigla do veoma važnog boda. Ekipa Nermina Šabića loše je počela ovu sezonu, daleko ispod očekivanja i ambicija, a ovim bodom najavili su puno bolju igru.

Nogometaši Sarajeva, kao i trener Husref Musemić, zvižducima malobrojne publike na Koševu ispraćeni su s terena nakon što su u subotu remizirali protiv GOŠK-a rezultatom 1:0. Bordo tim je rano stigao u prednost golom Ahmetovića, a nakon što su propustili nekoliko prilika da brzo postignu i drugi gol, GOŠK se vratio u igru i poravnao na 1:1.

Nakon primljenog pogotka uslijedila je velika ofanziva igrača Sarajeva, ali i niz nekoliko nevjerovatnih promašaja iz idealnih pozicija, što je rezultiralo konačnim remijem i negodovanjem s tribina najvećeg bh. stadiona. Pojedini navijači čak su tražili i odlazak Husrefa Musemića, što, prema njegovom mišljenju, nije zaslužio.

Subotnji program zatvoren je prvim gradskim derbijem između Tuzla Cityja i Slobode, a na kraju je prvu pobjedu na klupi Tuzlaka upisao novi trener Zlatan Nalić. Sloboda se od početka prvenstva muči i s igrom i s rezultatima, u klubu se desio veliki broj promjena, a pobjedom protiv zelenog gradskog rivala sigurno će dodatno olakšati nastavak sezone.

U nedjelju su prvi na teren izašli nogometaši Zvijezde 09 i Željezničara, a ekipa Milomira Odovića odigrala je još jednu odličnu utakmicu i na kraju je slavila rezultatom 3:1. Dva gola za Plave postigao je sjajni Sulejman Krpić, jedan je dodao Arežina iz slobodnog udarca, dok je Krajišnik pogodio za Zvijezdu s bijele tačke.

Plavi su tako upisali veoma važnu pobjedu pred gradski derbi sa Sarajevom koji se igra u srijedu, a s nova tri boda izbili su na lidersku poziciju i nakon četiri kola prvoplasirana su ekipa Premijer lige BiH.

Široki Brijeg je na svojoj Pecari odigrao bez pogodaka protiv Radnika.

U još jednoj izuzetno zanimljivoj utakmici ekipa Čelika porazila je aktuelnog prvaka Zrinjski, čime su se domaćim navijačima iskupili za poraz u Širokom Brijegu (6:0). Čelik je slično kao i protiv Željezničara u drugom poluvremenu postigao pogodak, uz veliku podršku s tribina uspjeli su odbraniti stečenu prednost te su sa šest osvojenih bodova na sasvim zadovoljavajući način započeli novu sezonu, posebno kada se u obzir uzme koliko su teške utakmice odigrali.

Nakon četiri odigrana kola Željezničar je novi lider Premijer lige s devet bodova, dok je na drugom mjestu Široki Brijeg s bodom manje. Sarajevo je na trećoj poziciji sa sedam bodova, dok po šest bodova imaju Krupa, Radnik, Zrinjski i Čelik.

Sloboda i Tuzla City imaju po četiri boda, tri ima Zvijezda 09, dok su na začelju GOŠK i Mladost koji iz prva četiri kola imaju po dva remija i dva poraza.

Na vrhu liste strijelaca ostao je Elvir Koljić koji ima šest pogodaka, a sa dva pogotka protiv Zvijezde 09, na drugo mjesto se probio Sulejman Krpić koji ima četiri pogotka, a treba izdvojiti i Bagarića koji ima tri pogotka.

Rezultati 4. kola Premijer lige:

Krupa - Mladost 2:2 (500 gledatelja) Sarajevo - GOŠK 1:1 (1.500 gledatelja)