Nogomet
60

Ujedinjeni igrači i navijači Želje žele pobjedu i prolaz protiv Viktorije

Piše: Edin Isanović
Slavlje u Plzenu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Slavlje u Plzenu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Željezničar će večeras na Koševu odigrati uzvratnu utakmicu 2. pretkola Lige prvaka. S druge strane, stajat će češka Viktoria Plzen koja je u prvom dvoboju slavila 4:3. Plavima bi bila dovoljna minimalna pobjeda za plasman u narednu rundu, što bi bi veliki podvig. Navijači tima sa Grbavice vjeruju kako izabranici Amara Osima mogu izboriti veliku pobjedu i prolaz dalje.

Česi su favoriti, ali iskazuju netipični respekt prema vrijednostima aktuelnog bh. prvaka. Ipak, jasno je da gore od želje da pokažu kako je rezultat iz prvog dvoboja za njih bio samo loš dan. Stoga nogometaši Željezničara moraju biti izuzetno oprezni.

Viktoria je i dalje favorit

Menadžer Plavih Amar Osim naglasio je to na press konferenciji.

"Koliko god su bolji od nas, oni ovise o tome kako mi igramo, ali više ovisimo mi o njima. Odnos snaga na terenu je takav kao kada mi igramo protiv Branitelja. Žao mi je što smo mi u ovoj situaciji Branitelj, ali je zaista tako. Stoga su sva pitanja o tome hoćemo li igrati ofanzivno jer nam treba pobjeda, nesuvisla. To bi pitanje bilo na mjestu ako bismo igrali protiv Branitelja ili GOŠK-a, ali ne i u ovom slučaju", rekao je Osim, ističući kako je Plzen i dalje favorit i kvalitetniji tim od Željezničara.

Jasno je da Željo nema šta izgubiti, a može puno toga dobiti. Igrači domaćeg tima trepere zbog dimenzije ukupnog događaja čiji su glavni akteri, ali su vrlo svjesni da će ovo biti izuzetno teška utakmica. Međutim, uprkos respektu sa kojim dočekuju uglednog gosta, vjeruju da imaju argumenata za trijumf.

Mudro i bez opuštanja

Čuvar mreže Adnan Hadžić je rekao kako se nada da će na najvećem bh. stadionu imati manje posla nego što je to bio slučaj u prvom okršaju prije sedam dana.

"Što se tiče prve utakmice, mogu biti zadovoljan svojim nastupom, uprkos tome što sam primio četiri gola. Rezultat koji smo ostvarili je dobar, posebno jer se malo ko nadao tako povoljnom ishodu. On nam ulijeva nadu da uz puno Koševo možemo proći dalje", rekao je Hadžić.

Ključ uspjeha u večerašnjoj utakmici je strpljenje. Plavi ne smiju podleći prirodnom pritisku tribina u ofanzivu. Česi će, vjerovatno, igrati napadački, a to će Osimovim izabranicima ostaviti dosta prostora. Taj jaki adut domaći trebaju iskoristiti.

Naposljetku, Željo treba igrati onako kao u prvom sudaru. Mudro, bez trenutka opuštanja. Uz podršku sa tribina i potrebnu dozu sreće u utorak naveče može se ponovo osvijetliti obraz bh. klupskog nogometa.

Utakmica na Koševu počinje u 21:00 sat uz direktan prijenos na BHT1.