Nogomet
4

U plavoj svlačionici tinja nada: Može li Željo parirati favorizovanoj Viktoriji?

Piše: Edin Isanović
Igrači Željezničara se nadaju dobrom rezultatu
Igrači Željezničara se nadaju dobrom rezultatu
Aktuelni prvak naše zemlje Željezničar danas će u okviru 2. pretkola Lige prvaka odmjeriti snage s favorizovanom Viktorijom Plzen. Žrijeb je bio nemilosrdan za tim sa Grbavice, kojem mnogi ne daju puno šansi u okršaju sa šampionom Češke Republike. Ipak, izabranici Amara Osima pokušat će se suprotstaviti Viktoriji borbenošću i željom za dobrim rezultatom.

U plavoj svlačionici naglašavaju kako je Viktorija favorit i da se unaprijed neće predavati. Neopterećenost rezultatom i zajedništvo mogu biti prednost bh. predstavnika. Plavi nemaju imperativ i kao takvi možda mogu nauditi svojim suparnicima. Premda, priznat će, to neće biti nimalo lako.

Izvući maksimum

Strateg Plavih smatra da je češki klub preuzeo ulogu favorita, ali da im to ne garantira da će slaviti.

"Njima je grupna faza Lige prvaka primarni cilj, imaju ambiciju da stignu što dalje. Viktorija igra kolektivno i to im je najveća prednost, mi se možemo samo nadati", istakao je Osim junior, koji će od nogometaša Željezničara pokušati izvući maksimum.

Iako je Eldin Adilović bio povrijeđen, nastupat će u Plzenu. On naglašava kako su svi igrači svjesni da ih čeka težak zadatak, te da niti jednog trenutka nisu gubili nadu.

"Težit ćemo da ostvarimo što bolji rezultat pred uzvrat u Sarajevu. Oni jesu favoriti, ali to ne znači da će pobijediti", prokomentarisao je najbolji strijelac tima iz Doline ćupova.

Čini se da u plavoj svlačionici, bez obzira na snagu Viktorije, tinja nada. To je dobar znak, jer publika na stadione dolazi zbog neizvjesnosti. Najvažnije je da se igrači Željezničara maksimalno potroše, da sebi nemaju šta zamjeriti.

Inače, aktuelni bh. prvak će u ovom dvoboju igrati u potpuno drugačijem sastavu u odnosu na onaj u Mariboru prije godinu dana. Pored igrača koji su napustili klub, Osim će, zbog kartona iz revanša sa Slovencima, biti lišen usluga Muamera Svrake, Benjamina Čolića i Srđana Stanića.

Viktorija stekla važno iskustvo

U domaćem taboru sa dosta optimizma očekuju meč sa Željezničarom. Prvi šef struke Pavel Vrba tvrdi da je njegov tim spreman za susret sa Plavima.

"Ozbiljno smo se pripremali za okršaj sa bh. predstavnikom. Nemam problema sa sastavom, a jedini koji će izostati je Bakoš. Stekli smo važno iskustvo u protekle dvije godine i to će nam puno značiti", istakao je strateg Viktorije.

Pet preduslova za pozitivan rezultat u Plzenu

  1. Prepotencija Viktorije

Nekoliko je faktora koji mogu utjecati na ishod prve utakmice u Plzenu. U slučaju lošeg pristupa i eventualne prepotencije Viktorije, šanse Želje rastu. S druge strane, Plavi trebaju odigrati punom snagom.

  1. Sreća

Svakako, timu sa Grbavice bit će potrebna i sreća. Uvodnih pet minuta bit će izuzetno važno. Bitno je da prođu normalno ( da ne prime pogodak) i da nestane trema kod mlađih igrača. Ako izabranici Amara Osima odigraju kvalitetno prvu trećinu meča, to će ih dodatno podići na planu samopouzdanja.

  1. Nadahnuće

Pored maksimalne borbenosti što više Željinih igrača trebalo bi biti posebno inspirisano.To bi povećalo šanse za pozitivan rezultat u Plzenu. Svi gostujući igrači trebaju biti u optimalnom izdanju.

  1. Maksimalna koncentracija

Neophodna je maksimalna koncentracija i disciplina. U takvom ritmu Plavi bi trebali odigrati svih 90 minuta. Svako opuštanje i kiks kvalitetan suparnik će znati kazniti.

  1. Odbrana

Bh. nogometaši koji nastupaju u češkoj ligi naglasili su kako je Viktorija kvalitetna ekipa i da se treba maksimalno respektovati. Međutim, kao slabu tačku podvukli su odbranu. Nema dvojbe da će se igračima Željezničara tokom meča ukazati jedna ili dvije prilike. Ranjivost u posljednjem bedemu šansa je Plavih.

Željezničar će u Plzenu imati i veliku podršku svojih navijača sa tribina.

Utakmica počinje u 17:30 sati uz direktan prijenos na FACE TV.