Nogomet
1

Alispahić i Alihodžić: Željo može pobijediti, sve podsjeća na meč sa Newcastleom

Piše: Edin Isanović
Željezničar u utorak igra jednu od najvažnijih evropskih utakmica posljednjih godina. Nakon minimalnog poraza od 4:3 u Plzenu, Plavi će pokušati pobijediti Viktoriju i plasirati se u 3. pretkolo najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja. Bez dvojbe, Željezničar će imati veliku podršku sa tribina.

Svi oni kojima je plava boja bliska srcu naglašavaju kako ih ovaj okršaj vraća unatrag 11 godina kada je na najvećem bh. stadionu gostovao engleski Newcastle.

"Ambijent koji se stvorio pred uzvrat zaista sa nostalgijom vraća na dvoboj sa Svrakama. Pamtim da je tada stadion bio pun, da je bila fantastična atmosfera. Ipak, objektivno ona ekipa Želje bila je kvalitetnija. Domaći navijači dugo su čekali ovakvu priliku. Ja vjerujem da će u revanšu biti puno bolje. Kada sa nekim timom igrate drugi put, uvjek je drugačije, lakše. Znate njihove prednosti i mane. U Plzenu se vidjelo da razlika postoji, ali sam ubijeđen da Željo može savladati češki tim“, kaže za Klix.ba nekadašnji trener tima sa Grbavice - Kemal Alispahić.

On dodaje kako vjeruje u strategiju koju će postaviti prvi šef struke aktuelnog bh. prvaka.

"Amar je sjajnom taktikom došao do povoljnog rezultata u prvom sudaru. Vjerujem da će i na Koševu igrati isto.Kada igrate protiv jačeg od sebe, onda morate imati i savršenu starategiju. Za konačan uspjeh bit će potrebna i doza sreće. Ključno je da igrači Želje vjeruju u sebe, da vjeruju da mogu pobijediti. Ja ću biti presretan ako uspiju i želim im puno sreće“, zaključio je Alispahić.

Haris Alihodžić bio je član generacije Plavih koja se suprotstavila Sheareru i društvo. Kaže da sve u gradu na Miljacki miriše na spektakl, kao pred meč sa klubom iz kolijevke nogometa. Historijski dvoboj odigran je na Koševu 14. augusta 2002. godine.

"Atmosfera podsjeća na meč sa Newcastle Unitedom, to ohrabruje sve ljubitelje nogometa u BiH. Minimalan poraz od 4:3 nudi priliku da se Željezničar plasira dalje. Pristup i zalaganje u Plzenu bili su na zavidnom nivou, a tako će, siguran sam, biti i u utorak. Izuzetno je važno da Plavi ne prime gol u prvih pola sata. Nema dileme da će stadion biti popunjen sa preko 20 hiljada gledalaca, a to će biti dodatni podsticaj igračima da dođu do pobjede“, rekao je za naš portal Alihodžić.

Podsjećamo, utakmica između Željezničara i Viktorije igra se u utorak u 21:00 sat.