Nogomet
103

Evo u čemu se ogleda Željina snaga u uzvratu

Piše: Edin Isanović
Slavlje igrača Željezničara (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Slavlje igrača Željezničara (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Fudbalski klub Željezničar je u prvoj utakmici 2. pretkola Lige prvaka poražen od Viktorije u Plzenu. Bilo je 4:3 za domaće. Plavi su došli do rezultata koji pruža mogućnost za plasman u narednu rundu. Ipak, ono što najviše veseli pristalice tima sa Grbavice jeste pristup i odnos nogometaša prema dresu koji nose.

Igrači Željezničara pokazali su hrabrost, borbenost, htijenje, želju, igrali su do krajnih granica svojih mogućnosti. Na kraju su nagrađeni aktivnim rezultatom pred uzvratni meč na Koševu za sedam dana i vratili osmjeh na lice svima onima kojima je plava boja bliska srcu.

Viktorija je u prvom dvoboju pokazala slabe tačke koje će aktuelni bh. prvak pokušati iskoristiti kako bi na najvećem bh. stadionu došao do konačnog cilja – pobjede.

Viktorija pokazala slabosti u posljednjoj liniji

Posljednji bedem češkog tima djelovao je nesigurno, čini se da nisu dovoljno organizirani. Igrači Željezničara neočekivano lako stvarali su višak i ulaskom u šesnaesterac prijetili timu iz Plzena. Bilo je puno pukotina i to će vjerovatno biti velika prilika za Plave i u drugom meču.

Željina motivacija i strast za pobjedom u uzvratu treba biti na najvišem mogućem nivou. Za prolaz u 3. pretkolo moraju biti najbolji do sada, igrati čvrsto i mudro.

Također, za trijumf će trebati više raspoloženih igrača. U plavoj svlačionici moraju biti svjesni činjenice da je Viktorija potcijenila Željezničar u prvom suadaru, ali da takvu grešku dva puta neće ponoviti. Stoga bh. predstavnik mora igrati punom snagom. U takvim okolnostima šanse za prolaz dalje rastu.

Delirij na tribinama

Plavi su Češkoj imali sjajnu podršku sa tribina. To je nogometašima na terenu jačalo optimizam. Kada su Tomić, Selimović i Bučan pogađali nastajao je delirij. Emotivnost koja rađa fanatičnost. Bili su to trenuci za pamćenje.

Bez dvojbe, u revanšu će Svraka i saigrači imati veliku podršku sa tribina. To će biti dodatna snaga za izabranike Amara Osima.

U revanšu će biti teško, ali svi zajedno mogu doći do cilja i veličanstvenog rezultata.