Nogomet
4

Tokom SP-a BiH će otvoriti konzularni ured u Rio de Janeiru

Anadolija
Bosna i Hercegovina će otvoriti privremeni konzularni ured u Rio de Janeiru u Brazilu kako bi se za vrijeme utakmica nogometne reprezentacije BiH na Svjetskom prvenstvu u toj zemlji osiguralo adekvatno pružanje konzularnih usluga državljanima BiH, potvrdio je za Anadoliju Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova za međunarodnopravne i konzularne poslove. 

"S obzirom na to da BiH nema diplomatsko-konzularnih predstavništava na području Južne Amerike, a kako je Brazil velika država, dogovorili smo se da, osim privremenog konzularnog ureda BiH u Rio de Janeiru, konzularne usluge za građane BiH tokom Svjetskog prvenstva u nogometu pružaju i druge zemlje", naglasio je Perković. 

Tako će Generalni konzulat Republike Turske u Sao Paulu za vrijeme SP-a pružati konzularne usluge građanima BiH koji budu boravili u Brazilu, a isto će činiti i ambasada Republike Srbije u Braziliji, glavnom gradu Brazila. 

Sporazum o uzajamnom pružanju konzularnih usluga i zaštite građanima u trećim zemljama kao vid saradnje posebno dolazi do izražaja u zemljama u kojima jedna od država nema svoje diplomatsko-konzularno predstavništvo, a ukazuje se potreba za hitnom konzularnom pomoći.