{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brazil: Od 11. juna privremeni konzularni ured BiH u Rio de Janeiru

A
27.5.2014. u 11:02
44
8
Brazil: Od 11. juna privremeni konzularni ured BiH u Rio de Janeiru
44
Brazil: Od 11. juna privremeni konzularni ured BiH u Rio de Janeiru
Privremeni konzularni ured Bosne i Hercegovine u Brazilu za potrebe bh. građana koji će boraviti u toj državi tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu bit će otvoren 11. juna, u Rio de Janeiru, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova za međunarodnopravne i konzularne poslove. 
Perković, koji će biti i šef ureda BiH u Rio de Janeiru u svojstvu konzula, naveo je kako su vlasti Brazila već izdale sve potrebne privremene akreditacije njemu i dvojici njegovih kolega, koji će kao djelatnici ureda u funkciji vicekonzula biti na usluzi bh. građanima. Perković u Brazil putuje 10. juna.

Uskoro će biti objavljena i adresa na kojoj će se nalaziti privremeni ured BiH u Rio de Janeiru, kao i e-mail adresa putem koje će biti moguć kontakt. Putem Ministarstva vanjskih poslova BiH bit će izdate i preporuke koje će sadržavati sve potrebne informacije za navijače koji namjeravaju putovati u Brazil.

Pomoć u slučaju izgubljene putne isprave"Privremeni ured BiH u Rio de Janeiru funkcionirat će u punom kapacitetu, kao i svako drugo diplomatsko-konzularno predstavništvo BiH u inostranstvu", naglasio je Perković.

Već je u pripremi i stavljanje u funkciju aparata za tehničku obradu izdavanja putne isprave, odnosno putnog lista u slučaju njenog gubljenja u Brazilu. 

"Pokrit ćemo sve segmente pružanja usluga u skladu sa Bečkom konvencijom. To znači od pružanja pomoći u slučaju gubitka dokumenata, slučaja bolesti koji podrazumijeva asistenciju za smještaj u bolnicu, pa čak i za slučaj izricanja kazni i sankcija od policijskih organa. Nadamo se da toga neće biti, ali moramo biti pripravni, pa ćemo u slučaju smrti biti na raspolaganju porodicama za prenos posmrtnih ostataka. Jednostavno, ništa nismo niti ćemo prepustiti slučaju, a da na njega ne možemo odgovoriti", naglasio je Perković. 

Pomoć ambasade Srbije i konzulata TurskeVlasti Brazila dale su saglasnost BiH, pa je riješeno i pitanje pokrivanja ostalih područja unutar te države. Tako će konzularnu podršku građanima BiH koji budu na Svjetskom prvenstvu u Brazilu za područje Brazilije pružati ambasada Republike Srbije, a za područje Sao Paula to će biti Generalni konzulat Republike Turske u tom gradu.  

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: