Nogomet
94

Sušić: Grčka nas ne zanima, mi želimo 6 bodova

Piše: Dalibor Bošnjak
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Pred dvije odlučujuće utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, protiv Lihtenštajna i Litvanije, selektor naše nogometne selekcije Safet Sušić i napadač Vedad Ibišević na konferenciji za medije u Hotelu Austria na Ilidži su najavili ozbiljan i odgovoran pristup.

Na pripremama za ove mečeve Pape je imao na raspolaganju 23 igrača. Svi su spremni za utakmicu protiv Lihtenštajna osim Zukanovića, međutim, Sušić nije ni očekivao da on igra, jer je povrijeđen i nije igrao dva mjeseca.

"Svi ostali su spremni i nestrpljivo očekuju utakmicu", rekao je Sušić. Na upit ko će zaigrati na desnom boku, odgovorio je kako još nije definitivno odlučio, ali da će to vjerovatno biti Vršajević. "Jedini igra na toj poziciji i igra je u svom klubu. Da stavim nekog drugog na tu poziciju bilo bi nelogično", kazao je.

Od početka sa najjačim sastavom

"Što se tiče utakmice sa Lihtenštajnom, važno je da što prije damo gol i sigurno ćemo igrati izuzetno ofanzivno. Počet ću sa najjačim sastavom, jer ne želim nikakvo opuštanje. Pobjedu od 8:1 iz prve utakmice smo davno zaboravili, sada će nam biti dosta teže protiv njih, jer igraju dosta bolje, u sedam utakmica su primili 11 golova", rekao je selektor našeg nacionalnog tima.

Novinare je također zanimalo hoće li selektor poštedjeti neke igrače koji imaju žute kartone i prijeti im suspenzija. "Ne vidim razloga da igrači poput Džeke, Pjanića, Begovića, Lulića... dobiju žuti karton. To su pametni momci i siguran sam da će se čuvati javne opomene", dodao je.

Selektor je upitan i da li će junak iz Slovačke, Izet Hajrović, igrati protiv Lihtenštajna. "To zavisi od rezultata. U klubu je napravio glupost zbog koje je dobio crveni karton i nije igrao 15 dana. Da to nije učinio imao bi veće šanse da zaigra. Koliko će igrati protiv Lihtenštajna i da li će uopće igrati, to ćemo naknadno odlučiti".

Imamo dovoljno iskustva

Pape je također kazao kako se neće osvrtati na meč između Grčke i Slovačke, jer bi pobjeda Slovačke u tom meču, kao i naša protiv Lihtenštajna, značila da već u petak možemo slaviti odlazak u Brazil.

"Nećemo se osvrtati na to, jer nam je cilj osvojiti šest bodova u naredna dva meča. Ipak, bilo bi dobro da nam Slovačka učini uslugu. Došli smo do kraja, ozbiljno ćemo ući u utakmicu protiv Lihtenštajna, onda nam slijedi ključna utakmica u Litvaniji. Mi moramo dobiti obje utakmice", zaključio je Sušić.

Plavooki bombarder Vedad Ibišević je kazao da su igrači i stručni štab svjesni koliko znače ove dvije utakmice i šta bi značile obje pobjede. "O ranijim neuspjesima ne razmišljamo, nego energiju usmjeravamo na utakmice koje nas očekuju. Pritiska ima, ali imamo dovoljno iskustva da ne napravimo sebi nepotrebne probleme na terenu", zaključio je Ibišević.

Utakmica BiH - Lihtenštajn igra se sutra od 20 sati na stadionu Bilino Polje u Zenici. Četiri dana kasnije naš tim u Kaunasu igra posljednju utakmicu kvalifikacija protiv selekcije Litvanije.