Nogomet
150

Zmajevi dočekuju Lihtenštajn: Uz puni respekt do nove pobjede

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH večeras u Zenici igra pretposljednju utakmicu kvalifikacija za odlazak na Mundijal, koji će se 2014. godine održati u Brazilu.

Izabranici Safeta Sušića lideri su grupe G sa 19 osvojenih bodova, koliko ima i Grčka. Ipak, naš državni tim ima bolju gol razliku i međusobni omjer. Uz dva trijumfa u posljednja dva meča (Lihtenštajn i Litvanija) bh. reprezentacija osigurala bi učešće na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Pred okršaj sa Lihtenštajnom u taboru Zmajeva vlada veliki optimizam. Svi vjeruju u pobjedu, kao i kompletna javnost u našoj zemlji. Naš nacionalni tim posljednjih godina igra odlično. Za pretpostaviti je da će Pjanić, Lulić, Džeko, Ibišević... suparnika lomiti tempom i znanjem.

Bez opuštanja, u najjačem sastavu i ofanzivno

Ipak, i pored kvaliteta, koji je neosporno na našoj strani, bh. reprezentativci će, prema najavama, u ovaj dvoboj uću uz puni respekt, što je dobro.

"Važno je da što prije damo gol i sigurno ćemo igrati izuzetno ofanzivno. Počet ću sa najjačim sastavom, jer ne želim nikakvo opuštanje. Pobjedu od 8:1 iz prve utakmice smo davno zaboravili. Sada će nam biti teže protiv njih, jer igraju dosta bolje. U sedam utakmica primili su 11 golova", rekao je Safet Sušić, selektor našeg nacionalnog tima na konferenciji za medije.

Na pitanje da li će igrati junak iz Slovačke Izet Hajrović, popularni Pape je odgovorio kako to zavisi od rezultata. Dodao je kako je nedavno u švicarskom prvenstvu dobio crveni karton i da nije igrao 15 dana.

Napadač Zmajeva Vedad Ibišević naglašava kako su okršaji protiv Slovačke pokazali da se unaprijed niko ne smije otpisati, te da su izvukli pouke iz tih mečeva.

“O ranijim utakmicama ne razmišljamo, energiju usmjeravamo na dvoboje koji nas očekuju. Pritiska ima, ali imamo dovoljno iskustva da ne napravimo sebi nepotrebne probleme na terenu", rekao je Ibišević.

U svlačionici Zmajeva naglašavaju kako se Lihtenštajn ne smije potcijeniti i da ih čeka ozbiljan posao, bez obzira na rezultat prvog meča. Do sada su osvojili dva boda remizirajući na svom terenu protiv Latvije i Slovačke (oba meča završena 1:1).

Pauritsch lišen usluga pojedinih igrača zbog poslovnih obaveza

Selektor selekcije Lihtenštajna Rene Pauritsch u četvrtak je na stadionu Bilino Polje održao konferenciju za novinare povodom kvalifikacijske utakmice. Rekao je kako njegove izabranike čeka težak posao. No, istakao je kako se nada boljem ishodu od prvog meča u kojem je BiH pobijedila 8:1.

"Bit će teško igrati sa ekipom koja ima najbolji napad, a pri tome u glavi nam je i rezultat iz prošle utakmice. Nadamo se da ćemo igrati bolje. Došli smo bez pojedinih igrača koji su zaposleni, ali mi je drago što smo ovdje duže zajedno. Naše su ambicije da odigramo što bolje", kazao je Pauritsch.

Veznjak Lihtenštajna Michel Polverino dodao je da će, uprkos tome što je Bosna i Hercegovina favorit, pokušati iz kontranapada napraviti neku priliku, a možda i postići pogodak.

Utakmica BiH - Lihtenštajn igra se večeras od 20 sati na stadionu Bilino Polje u Zenici uz direktan prijenos na BHT1.

Tabela:

  1. BiH 8 6 1 1 25:5 19
  2. Grčka 8 6 1 1 9:4 19
  3. Slovačka 8 3 3 2 9:7 12
  4. Litva 8 2 2 4 7:10 8
  1. Latvija 8 2 1 5 8:16 7
  2. Lihtenštajn 8 0 2 6 3:19 2