Nogomet
1

Pape: Ne trebamo se opterećavati utakmicom Grčke i Slovačke

Piše: D. B.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na prvom treningu nogometne A reprezentacije Bosne i Hercegovine, koji je jutros održan u Hrasnici, okupio se 21 igrač, odnosno svi osim Senada Lulića.

Kako je objasnio selektor Safet Sušić, Lulić će se kolegama priključiti kasnije jer očekuje rođenje djeteta.

"Danas ćemo održati jedini izuzetno jak trening u toku ovih priprema. Prema riječima ljekara, niko se ne žali na povredu, a Pjanićevi i Fejzićevi problemi nisu ozbiljni. O sastavu sam razmišljao, ali ima još vremena. Pojedini igrači nisu redovno igrali u svojim klubovima pa ne vjerujem da je pametno da zaigraju od prve minute. Uglavnom, imamo dvije utakmice pa ćemo vidjeti", kazao je popularni Pape.

Igrači koji imaju žute kartone, među kojima su Džeko, Pjanić, Lulić i Begović, moraju biti oprezni u prvoj utakmici protiv Lihtenštajna, koja se u petak, 11. oktobra, igra u Zenici.

Selektor kaže da ne vidi razlog zašto bi ti igrači protiv Lihtenštajna dobili karton. Svjesni su da se moraju čuvati i on će im na to skrenuti pažnju.

Ukoliko rezultat u prvom poluvremenu protiv Lihtenštajna bude zadovoljavajući, moguće je da će selektor s terena povući nekoliko igrača kojima prijeti suspenzija.

Protiv Lihtenštajna što prije postići prvi gol

Govorio je i o ekipi Lihtenštajna istaknuvši da smo se u prvoj utakmici 25 minuta mučili i nismo imali neke posebne šanse, a krenulo nas je tek nakon prvog gola.

"Oni nisu zaboravili visok poraz od 8:1 pa možemo očekivati da ćemo imati problema sve dok ne postignemo prvi gol. Idealno bi bilo kad bismo na poluvremenu vodili 1:0 ili 2:0", kaže Pape.

Osvrnuo se i na predstojeći duel Grčke i Slovačke rekavši da bi bilo dobro da Slovaci iznenade Grke, ali da se mi ne trebamo opterećavati tim rezultatom jer svoju sudbinu imamo u svojom rukama i možemo se direktno plasirati na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Novinarima se danas obratio i Miralem Pjanić, koji je istakao: "Važno je da se skoncentrišemo na utakmice, a da ne slušamo šta se dešava oko reprezentacije. Trebamo se fokusirati prvo na utakmicu u petak, a potom i na Litvaniju. Svi znamo šta želimo postići i koliko nam to znači i obećavamo u ime svih da ćemo učiniti sve da to i ostvarimo".

Upozorio je da Lihtenštajn nema istu ekipu kao u prvom susretu.

"Ne očekujem laku utakmicu, ali trebamo opravdati ulogu favorita i ne smijemo izgubiti bodove", poručio je Pjanić.

Igrači su svjesni da se od njih puno očekuje

Njegov saigrač Zvjezdan Misimović je ponovio da reprezentacija ima veliku šansu i da su svjesni da se od njih mnogo očekuje.

"Moramo se pokazati na terenu i upisati pobjede za plasman na SP. Nije ispravno već razmišljati o Litvaniji jer Lihtenštajn ne smijemo potcijeniti. Što se tiče moje forme, spreman sam, u klubu sam odigrao dobro, a i golovi su me krenuli. Nadam se da ću dobru formu prenijeti i na igru u reprezentaciji", izjavio je Miske.

Vedad Ibišević upozorava da se ekipa ne smije opustiti protiv Lihtenštajna.

"Moramo obje utakmice odigrati izuzetno ozbiljno i odraditi posao do kraja. Bez obzira na formu u klubovima, svi igrači ovdje dolaze spremni", kazao je Vedo.

Strijelac jednog od dva fenomenalna gola, zahvaljujući kojima je BiH pobijedila Slovačku u posljednjem meču kvalifikacija, Izet Hajrović, vjeruje da će uz podršku navijača reprezentacija ostvariti obje pobjede.

Utakmica protiv Lihtenštajna počinje u petak u 20 sati i igra se na Bilinom Polju, dok posljednji meč kvalifikacija u okviru grupe G Zmajevi igraju u Kaunasu protiv Litvanije 15. oktobra u 19 sati.

BiH je trenutno na prvom mjestu tabele grupe G sa 19 bodova, koliko ima i drugoplasirana Grčka, ali je gol razlika Zmajeva mnogo bolja.