Nogomet
143

Papetove trupe lome ambicije Litvanaca, Zmajevi pobjedom ispisuju historiju

Piše: Edin Isanović
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Utorak je važan dan za našu zemlju. Nogometna reprezentacija BiH u Kaunasu treba da pobjedom potvrdi prvo mjesto grupe G kvalifikacija za odlazak na Mundijal koji će se 2014. godine održati u Brazilu.

Zmajevi su od početka kvalifikacionog puta bili "vladari" ove grupe. Vjerujemo kako će Papetove trupe slomiti ambicije Litvanaca i ponovo demonstrirati pobjednički karakter. Trijumf bi osigurao dugoočekivani san.

U presudnom meču sa Litvancima naša reprezentacija želi potvrditi lepršavi i ofanzivni stil nogometa kojem se divi Evropa. U našoj zemlji vlada potpuna euforija. Bh. navijači uz ovu reprezentaciju osjećaju se bolje, snažnije i moćnije.

Kombinatorika, znanje, moć...

Da li je BiH jača od Litvanije? Pojedinačno, kada na vagu stavimo ključna imena - jeste. I to mnogo. Džeko, Ibišević, Pjanić, Misimović, Lulić... To je kombinatorika, znanje, to je nogomet.

"Ovo je najvažnija utakmica moje karijere. Mi smo favoriti i bolji smo od Litvanije. Cijela nacija, kao i mi u reprezentaciji, vjerujemo u plasman na Mundijal", poručio je selektor Safet Sušić. Naravno, ovo je trenutak odluke u dugoj Papetovoj eri.

Aktuelna reprezentacija BiH koncentracija je kvalitetnih nogometaša koji sa puno samopouzdanja najavljuju ofanzivnu igru i pobjedu. U meču u kojem mogu puno toga dobiti Zmajevi će, bez dovojbe, težiti da nametnu svoju igru i da što prije postignu pogodak. Svi priželjkuju gol u prvih 20 minuta. To bi olakšalo put do cilja i odredilo dalji tok utakmice.

Pritisak kada se "mora" pobijediti veliki je teret pa se uzdamo da će naši reprezentativci nošeni navijanjem nekoliko hiljada navijača zatresiti mrežu suparnika u ranoj fazi utakmice. Takav scenarij bio bi veliki kapital na planu samopouzdanja.

Šansa koja se ne smije prokockati

Akteri ovog događaja svjesni su da imaju veliku šansu koju ne bi smjeli prokockati. Svejsni su da nacija priželjkuje trijumf i odlazak u Brazil. Znaju da svi hoćemo pobjedu koja će nam ispuniti san.

Igrat će protiv reprezentacije koje će se postaviti defanzivno.

"Naši se ne smiju opustiti niti jednog trenutka. Trebaju krenuti maksimalno i ofanzivno od prvog sudijskog zvižduka. Sigurno je da ćemo biti u prednosti jer će najmanje 70 posto gledalaca činiti naši navijači. Jednostavno, treba što prije postići pogodak . Ako to ostvarimo ranoj fazi utakmice, posao će biti olakšan", kazao je, između ostalog, bivši selektor Blaž Slišković za Klix.ba.

Sjajna atmosfera u ekipi uz borbenost i voljni moment koji sigurno neće izostati, nude optimizam. Uz to samouvjerenost i strpljenje bitna su stavka za pobjedu u Litvaniji.

Meč u Kaunasu počinje u 19:00 sati uz direktan prijenos na FACE TV.