64. izdanje
51

Spektakularan početak Lige prvaka, okršaj Liverpoola i PSG-a

Piše: O. T.
Glavne uloge na Anfieldu imat će Mohamed Salah (desno) i Neymar. (Foto: EPA-EFE)
Glavne uloge na Anfieldu imat će Mohamed Salah (desno) i Neymar. (Foto: EPA-EFE)
U izmijenjenim terminima, s povećanim nagradnim fondom i određenim kozmetičkim promjenama u brendu počinje 64. izdanje Lige prvaka, najjačeg klupskog nogometnog takmičenja na svijetu. Već prvog dana čeka nas spektakularan okršaj na Anfieldu gdje se sastaju Liverpool i Paris Saint-Germain.

U ovoj sezoni mečeve Lige prvaka više nećemo gledati u terminu od 20:45 sati, nego u terminima od 18:55 sati i 21:00 sati. Tako će ovu sezonu zapravo otvoriti okršaji Barcelone i PSV-a te Intera i Tottenhama koji će se igrati od 18:55 sati u grupi B. Kasnije, od 21:00, na scenu izlaze timovi iz grupa A, C i D, a centralni događaj zbit će se na Anfieldu gdje će Jurgen Klopp i Thomas Tuchel predstaviti nove snage Liverpoola i PSG-a.

Ova sezona ima i tri debitanta u Ligi prvaka otkako ona nosi ovo ime. Ovo je, dakle, 26. sezona od momenta kada se Evropski kup pretvorio u Ligu prvaka tako da su debitanti u ovom takmičenju Young Boysi, Hoffenheim i Crvena Zvezda. Sada je ukupan broj klubova u grupnoj fazi Lige prvaka porastao na 140.

Nova sezona donijela je i određene promjene u brendu. Nove boje i manje promjene u dizajnu unose svježinu i ukrase sezonama Lige prvaka koje slijede.

Ovu sezonu posebno ćemo pamtiti i po tome što će Cristiano Ronaldo nositi dres Juventusa, a ne Reala iz Madrida koji je na njegovim krilima osvojio četiri naslova prvaka Evrope od 2014. godine. Ronaldo je uz Lea Messija igrač s najviše postignutih golova u grupnim fazama Lige prvaka (60), a ujedno je i rekorder po broju postignutih golova u jednoj sezoni grupne faze Lige prvaka (11, sezona 2015/16.). Njegove nove rekorde i velike uspjehe željno iščekuju navijači Stare dame.

Liga prvaka i ove sezone povećava iznos nagradnog fonda. Svi klubovi koji su izborili grupnu fazu dobit će 15,25 miliona eura, čak 2,7 miliona eura donosi vam jedna pobjeda, dok je remi "težak" 900.000 eura. Ukupno će na nagrade za Ligu prvaka, Evropsku ligu i Super kup u ovoj sezoni bit će potrošeno 3,25 milijardi eura.

Nakon šest godina u Ligi prvaka ponovo ćemo gledati Inter iz Milana, a interesantno je da u ovoj sezoni nema engleskih velikana Chelseaja i Arsenala koji će igrati Evropsku ligu.

Grupa A:

Club Brugge - Borussia Dortmund (21:00 sati)

Monaco - Atletico Madrid (21:00 sati)

U grupi A igraju četiri tima od kojih nijedan nije izborio osminu finala Lige prvaka prošle sezone. Club Brugge, primjerice, nije ni igrao grupnu fazu Lige prvaka prošle sezone, Monaco je zauzeo posljednje mjesto u svojoj grupi, dok su Borussia Dortmund i Atletico Madrid u svojim grupama bili treći te su evropski put nastavili u Evropskoj ligi gdje je titulu osvojio upravo Atletico.

Stoga je prošla sezona motiv više za sve ove klubove da ostave dublji trag u ovoj sezoni, a jasno je da ulogu autsajdera u ovoj grupi nosi Club Brugge, dok se najveće šanse za osvajanje prva dva mjesta daju Borussiji i Atleticu.

Grupa B:

Barcelona - PSV (18:55 sati)

Inter - Tottenham (18:55 sati)

Barcelona iz sezone u sezonu "skida" oklop one čuvene generacije koju su predvodili Puyol, Pique, Xavi, Iniesta i Messi. Koncem prošle sezone klub je napustio i Iniesta kao što su ga ranije napustili i Puyol i Xavi. Tako su Pique i Messi ostali posljednji predstavnici onog tima koji je vladao Evropom u eri Pepa Guardiole na klupi Barcelone.

Nakon debakla u Rimu u četvrtfinalu prošle sezone, kada je Blaugranu pomela Roma osnažena sjajnom predstavom Edina Džeke, novi tim Barcelone želi vratiti stari sjaj. To bi na svojoj koži večeras mogao osjetiti PSV Eindhoven, autsajder grupe B.

Inter kao povratnik među elitu želi pokazati da mu je tu mjesto, ali njegova sezona u Seriji A ne nudi velika očekivanja. Prekoputa italijanskog tima stajat će Tottenham koji je loše otvorio sezonu u Premiershipu, ali koji je i dalje protivnik kojeg želite izbjeći. Inter je sigurno priželjkivao lakšu grupu, jer u ovoj nema velike šanse za plasman u osminu finala.

Grupa C:

Liverpool - PSG (21:00 sati)

Crvena zvezda - Napoli (21:00 sati)

Grupa C je "grupa smrti" ovosezonske Lige prvaka. Tu nije potrebno posebno obrazloženje. Liverpool, Napoli i PSG nisu imali mnogo razloga za slavlje nakon žrijeba i njih čeka pretežak zadatak na putu ka osmini finala.

U svemu tome Crvena zvezda će moći uživati što će se kao debitant u Ligi prvaka susretati s takvim timovima, naravno uživat će ukoliko ne bude imala teške poraze, a za očekivati je hrabre predstave tima iz Srbije koji će imati ogroman motiv da se predstavi u najboljem svjetlu.

Okršaj Redsa i Parižana na Anfieldu zaista je pravi spektakl u najavi, jer oba tima gaje napadački stil nogometa i niko ne sumnja da će se večeras na Otoku igrati za gol više. Uostalom, posljednji okršaj Kloppa i Tuchela na Anfieldu bio je pravi izazov za srčane bolesnike, sjetite se tog revanša u četvrtfinalu Evropske lige 2016. godine kad je Liverpool gubio 2:0 i 3:1 te ganjao tri gola za plasman u polufinale, u čemu je uspio uz pobjedu rezultataom 4:3. Veličina večerašnjeg meča nije poput onog iz 2016. godine, ali svejedno očekujemo istinski spektakl.

Grupa D:

Galatasaray - Lokomotiv Moskva (21:00 sati)

Schalke - Porto (21:00 sati)

Liga prvaka redovno ponudi jednu grupu sličnu ovoj, u kojoj nemate ni favorita ni autsajdera. Tako i grupa D ima timove koji su sigurno imali najveće razloge za sreću nakon žrijeba.

Galatasaray, Lokomotiv, Schalke i Porto su timovi koji su mogli dobiti mnogo teže protivnike, a ovako će se međusobno boriti za osminu finala i svi imaju otprilike jednake šanse da uspiju u tome.